Monet suomalaisyritykset ovat reagoineet viime päivinä leimahtaneeseen kohuun tavaratalo Kärkkäisen ympärillä. Omistajan uusnatsiyhteydet ovat saaneet monet harkitsemaan yhteistyötä. Myös Marimekko reagoi uutiseen.

Kärkkäinen on noussut otsikoihin Helsingin Sanomien (HS) julkaistua sunnuntaina jutun omistajan, toimitusjohtaja Juha Kärkkäisen uusnatsikytköksistä. Lehden mukaan yhteistyö uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa kesti monta vuotta. HS:n mukaan Kärkkäinen sai vuonna 2014 tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja luovutti Magneettimedia-lehtensä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien julkaistavaksi vuonna 2015.

Marimekosta kommentoidaan Uudelle Suomelle, että asiaa selvitetään nyt lisenssikumppaneiden kanssa.

–Yksi arvoistamme on ”rehtiyttä kaikkia ja kaikkea kohtaan” ja olemme sitoutuneet kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassamme. J. Kärkkäinen Oy ja Marimekko eivät ole yhteistyökumppaneita, eikä Marimekolla ole suoraa myyntiä J Kärkkäinen Oy:lle. Joidenkin lisenssillä valmistettavien tuotteiden, kuten esimerkiksi serviettien ja kertakäyttöastioiden, jakelu tapahtuu tuotteita valmistavien lisenssikumppaniemme kautta. Tulemme olemaan yhteydessä lisenssikumppaniimme ja selvitämme asiaa heidän kanssaan, Marimekko sanoo Uudelle Suomelle lähettämässään lausunnossa.

Jo aiemmin Helkama kertoi Uudelle Suomelle luopuvansa pyörämyynnistä Kärkkäisellä erittäin todennäköisesti. Lue tarkemmin: Uusnatsiyhteydet olivat liikaa – Helkama luopuu todennäköisesti pyörämyynnistä Kärkkäisellä

Lisäksi useat muut yritykset ovat kertoneet Helsingin Sanomille harkitsevansa yhteistyötä. Listalla olivat Fazer, Joutsen, Berner ja Tammi. Myös Muumi-yhtiö on turhautunut, mutta ei voi vastata brändin kaikkien lisenssituotteiden puolesta. Muumi-tuotteita valmistaa muun muassa Fiskars, joka sanoi HS:lle sanoutuvansa irti epäeettisestä toiminnasta.

Jo aiemmin yhteistyöstä ovat luopuneet Finlayson ja Otava, jotka pyrkivät nyt HS:n mukaan varmistamaan, ettei tuotteita mene Kärkkäiselle myyntiin enää lisenssivalmistajien tai välittäjienkään kautta.