Ranskalaispuolue Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen on pyytänyt virolaispoliitikkoa poistamaan sosiaalisesta mediasta selfie-kuvan, jonka kaksikko otti Le Penin Viron-vierailulla, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Le Pen vieraili hallituspuolue EKRE:n kutsusta Virossa, jonne kokoontui alkuviikosta eurooppalaisia kansallismielisiä populistipoliitikkoja.

Le Pen ja EKRE:n kansanedustaja Ruuben Kaalep näyttävät yhteiskuvassa sormillaan niin sanottua OK-merkkiä, joka tulkinnasta riippuen joko tarkoittaa äärioikeiston ja valkoisen ylivallan edustamista tai on internetin oikeistotrollien kehittämä pila ja tarkoituksellinen salaliittoteoria. Le Pen ei lausuntonsa mukaan ollut tietoinen käsimerkin piilomerkityksestä.

”Olin selfiessä hänen pyynnöstään ja tein merkin, joka minulle tarkoittaa OK”, Le Pen sanoi ERR:n mukaan.

Le Penin mukaan hän kuuli kiistanalaisesta merkityksestä myöhemmin ja pyysi Kaalepia poistamaan kuvan Facebookista.

EKRE:n poliitikot näyttivät OK-merkkiä myös vannoessaan virkavalojaan Viron parlamenttitalossa, mikä nostatti keskustelua eleen merkityksestä. EKRE on maahanmuuttovastainen, usein äärioikeistolaiseksi luokiteltava puolue, ja Ruuben Kaalepilla on virolaismedian mukaan kattavat yhteydet virolaisiin uusnatseihin ja valkoisen ylivallan kannattajiin.

Le Penin käsimerkistä on uutisoitu myös ranskalaismediassa.

LUE MYÖS: Marine Le Penin vierailun seuraukset hirvittävät Virossa – ”Millaisen viestin Viro lähettää Ranskalle ja Ukrainalle?”