Ranskan oikeistopopulistijohtaja Marine Le Pen sai revanssin presidentinvaaleista, mutta revanssi oli tavallaan tappio.

Ranskan EU-vaaleissa yllättävin asia oli vihreiden menestys. Europe écologie Les Verts -lista nosti paikkamääränsä kuudesta 13:een. Mutta siitähän ei pitänyt näissä vaaleissa olla kyse. Ennen vaaleja puhuttiin lähinnä populistien noususta, Euroopan kohtalon hetkestä.

Sekä oikeistopopulistipuolue Rassemblement Nationalin johtaja Marine Le Pen että Ranskan presidentti Emmanuel Macron maalasivat kampanjoissaan mielellään kuvaa kaksintaistelusta.

Breitbart-saitin perustaja ja Donald Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon vieraili juuri viikko sitten Ranskassa antamassa haastatteluja, joissa toisteli, että Pariisissa ratkaistaan ”taistelu globalistien ja nationalistien välillä”.

Taistelu ei ainakaan kovin selkeästi ratkennut. Rassemblement National sai 23,3 prosenttia äänistä, ja presidentti Macronin La République en Marche -puolueen lista sai 22,4 prosenttia.

Marine Le Pen, joka hävisi katkerasti edellisen taistelunsa, presidentinvaalien toisen kierroksen vuonna 2017, otti kaiken irti 0,9 prosenttiyksikön erosta. Muun muassa Le Monden siteeraamat puheet vaalijuhlassa olivat kovia. Hän vaati parlamentin hajottamista ja suhteellisen vaalitavan käyttöönottoa.

Puolueen kampanjan ja vaalilistan ykkösnimi, nuori Jordan Bardella sanoi Le Monden mukaan, että vaalitulos oli kansan potku nykyisille vallanpitäjille.

”Tänä iltana hän [Macron] ja hänen politiikkansa hylättiin.”

Tarkkaan ottaen Kansallinen rintama kuitenkin menetti yhden paikan EU-parlamentissa. Vuoden 2014 EU-vaaleissa Rassemblement Nationalin edeltäjä Le Front National sai 24,9 prosenttia äänistä ja 24 paikkaa. Nyt paikkoja tuli vain 23. Se on saman verran kuin La République en Marche -puolueella (yhteislistalla keskustalaisen Mouvement Démocrate -puolueen kanssa), joka osallistui nyt ensimmäisiin eurovaaleihinsa.

Vaalien suuri häviäjä oli sen sijaan perinteinen oikeisto. Les Républicains -puolueen paikkamäärä sukelsi 20:stä kahdeksaan. Myös sosialistit putosivat 13:sta kuuteen.

Le Rassemblement National muodostanee yhteisen ryhmän EU-parlamenttiin muun muassa Matteo Salvinin italialaisen La Lega -puolueen kanssa. Paris Match -lehden mukaan Marine Le Penin tavoitteena on muodostaa EU-parlamenttiin määräenemmistöpäätökset estävä vähemmistöblokki. Mikäli oikeistopopulistit saavat muodostettua yhteisen ryhmän, se saattaa nousta EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi.

LUE MYÖS:

Tutkija: Skandaali söi oikeistopopulisteja, eikä se ole ainoa pidäke – ”Vasemmistolla ollut maailman sivu sama ongelma”

Synkkä ennustus särkyi: Kaaos vältetään – Jussi Halla-ahon ja EU-kriitikkojen aalto vaimeni