Virossa oppositiopuolueet pelkäävät, että Ranskan oikeistopopulistien johtajan Marine Le Penin vierailu maassa hallituspuolueen kutsumana vaarantaa maan ulkopoliittisen linjan ja turvallisuuspoliittiset kumppanuudet. Reaktioista kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Ranskan kansallisen liittouman Venäjä-mielinen puheenjohtaja Marine Le Pen vierailee Virossa hallituspuolue EKRE:n kutsusta. Euroopan kansallismielisten poliitikkojen tapaamisessa on läsnä myös perussuomalaiset, joita edustaa eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Viron entinen ulkoministeri, Reformipuoluetta edustava Keit Pentus-Rosimannus katsoo, että EKRE:n ja Le Penin tapaaminen rapauttaa Viron ulkopolitiikan linjaa. Hän huomauttaa, että Ranskan valtio otti vuosi sitten vastuulleen Viron ilmatilan turvaamisen ja Viro on kiitollinen liittolaistensa avusta.

”Kun hallituspuolue isännöi Ranskan hallituksen vastustajaa, joka sanoo, että sitä mikä tapahtui Ukrainassa ei koskaan tapahtunut ja puolustaa Krimin miehitystä, niin minkälaisen viestin Viro lähettää Ranskan valtiojohdolle? Minkälaisen viestin Viro lähettää Ukrainalle, jolle Viron uusi hallitus on antanut tukensa”, Pentus-Rosimannus ihmettelee.

EKRE:n puheenjohtaja Mart Helme on Viron yleisradion mukaan sanoutunut irti Le Penin ymmärtäväisistä näkemyksistä Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan taisteluiden suhteen. Samoin EKRE:n poliitikot ovat ottaneet etäisyyttä Le Penin Viron-vierailuun.

”Tänään [kuitenkin] näimme, että niiden joukossa, jotka tapasivat Ranskan opposition äärioikeistolaisen Marine Le Penin, oli virolaisen hallituspuolueen johtoa ja nykyisen hallituksen jäseniä. Tämä rapauttaa valtiomme ulkopoliittista linjaa”, Pentus-Rosimannus jatkaa.

Hänen mukaansa Viron hallituksen jäsenten “ei olisi pitänyt tavata ihmistä, joka on raivokkaasti puolustanut Putinin toimia Ukrainassa, puolustustanut Krimin miehitystä ja jopa sanonut, että Krimin miehitystä ei koskaan tapahtunut”.

Yleisradioyhtiö ERR:n mukaan Le Penin otti Viroon vastaan muun muassa EKRE:n kansanedustaja Jaak Madison. Le Pen esiintyi myös lehdistötilaisuudessa EKRE:n poliitikkojen ja puolueväen kanssa.

Toinen reformipuolueen poliittikko, entinen parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Marko Mihkelson katsoo, että Le Penin vierailu eristää Viroa länsimaisista kumppaneistaan. Hänen mielestään Euroopan yhtenäisyyttä tuhoavan Le Penin kutsuminen Viroon oli suorastaan kansallisen edun vastainen virhe.

“Näittekö Ranskan suurlähettilään esiintymässä Le Penin vierellä? Ette tietenkään. Tämä kertoo selkeästi, miten Ranska näkee vierailun.”

“EKRE voi väittää, ettei se jaa Le Penin näkemyksiä Venäjästä, mutta heillä on yhteinen näkemys Euroopan unionin tulevaisuudesta”, Mihkelson jatkaa.

Hän varoitti Viron turvallisuuden olevan uhattuna, jos EU:n yhtenäisyyden romahtaminen johtaa Venäjän sanktioiden nostamiseen ja Nato-maiden epäilyksiin Viron puolustamisen järkevyydestä.

Sosiaalidemokraattien entinen ulkoministeri Sven Mikser huomauttaa Le Penin sanoneen, että Euroopan unionin kaataminen on tärkeämpää kuin Venäjän rajarikkomusten vastustaminen Euroopan rajoilla.

”Toisin sanoen, Euroopan rikkominen on 'kansallismielistä' politiikkaa ja tärkeämpää kuin Viron kansallisen turvallisuuden turvaaminen ja kansainväliset lait. Tämä ei ole Viron kansallisen edun mukaista.”

LUE LISÄÄ:

Perussuomalaisten Olli Kotro tapaa Marine Le Penin populistien kokouksessa

Virossa kuohuu: Väkivallasta syytetty ministeri erosi heti – EKRE haukkuu presidentti Kaljulaidin ”tunteellisesti järkyttyneeksi naiseksi”