Sanna Marinin (sd) hallitus päätti maanantaina, että muun muassa kokoontumisrajoituksia höllennetään kesäkuun alusta alkaen. Myös ravintoloita ja kahviloita voidaan kesäkuussa avata asteittain.

Päätös sai ekonomisteilta tuoreeltaan pyyhkeitä rohkeuden puutteesta.

”Kyllä ne (päätökset) tervetulleita ovat, mutta miksi ihmeessä odotetaan vielä kokonainen kuukausi?”, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju kommentoi Ylen lähetyksessä.

Marin kertoi aiemmin illalla tiedotustilaisuudessa, että Suomessa tartuttavuusluku on nyt noin 0,8.

”Kuukausi maksaa todella paljon suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos tartuttavuusluku on näin selvästi alle ykkösen, niin kuukauden päästä se on todella alhainen. Olisin kyllä nähnyt mahdollisuuden paljon nopeampaan talouden avaamiseen”, Kangasharju jatkoi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen oli samoilla linjoilla.

”Täytyy olla ihan samaa mieltä, olisin odottanut vähän rohkeampaa ratkaisua tähän kohtaan. Nämä viikot todella maksavat, ja tiedetään, että sairaus on aika hyvin hallinnassa”, Pylkkänen sanoi.

Kangasharju huomautti, että hallitus ei edes perunut mitään rajoituksia vaan päätti vain siitä, mitä tapahtuu, kun aiemmin päätetyt aikarajat umpeutuvat.

”Siinä mielessä laiha tulos. Mutta selvä strategia tässä on ja askeleet, siinä mielessä johdonmukainen juttu.”

Yritykset kaipaavat lisää elvytystoimia ja suoraa tukea, Kangasharju jatkoi.

”Tästä viruksen ensimmäisestä vaiheesta minulla on sellainen tuntuma, että tästä selvitään, liikaa ei tule konkursseja. Jonkun verran niitä pitääkin tulla, koska meillä on myös elinkelvottomia yrityksiä.”

”Mutta katsotaan sitten syksyn päälle mitä siitä seuraa, miten pahasti esimerkiksi ulkomaankaupan kriisi menee. Sitten puhutaankin aivan erilaisista summista.”