Perjantaina Markkinaraadissa keskustelivat Varman toimitusjohtaja Risto Murto, EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen ja Taalerilta johtaja Samu Lang. Markkinaraadin juontaa Kauppalehden Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Varman Murto kehottaa katsomaan pintaa syvemmälle, kun pörssi-indeksejä arvioidaan.

”On pari kolme asiaa mitkä kannattaa huomata. On tullut helpottunut tunne, koska tukipaketit olivat aggressiivisia. Sitten tuli tunne, että koronaeristykset toimivat, vaikka hinta on kova. Kolmas tärkeä pointti on, että kun katsot indeksiin sisälle, sektorikohtaiset ja yrityskohtaiset erot ovat erittäin suuria. Jos katsot USA:n lentoyhtiöitä, autosektoria, energiaa, hotelleja ja risteilijöitä, ne ovat edelleen alhaalla. Eivät ne ole elpyneet”, Murto sanoo.

”Nousu on osunut teknologiaan ja lääkebisnekseen. Sykliset sektorit, joihin korona iskee erityisesti, eivät ole nousseet. Joku tolkku siellä on.”

Taalerin Lang arvioi, että tukitoimet ovat rauhoittaneet sijoittajia.

"Valtioiden ja keskuspankkien massiiviset proaktiiviset toimet ovat poistaneet sijoittajien mielestä mahdollisuuden, että syvä, terävä, syklinen taantuma muuttuisi pankkisektoriongelmien takia pidemmäksi rakenteelliseksi taantumaksi.”

Onko keskuspankkien massiivinen rahan pumppaaminen markkinoille sitten tuudittanut sijoittajat liiankin syville päiväunille?

”En usko että näitä kurssikehityksiä olisi ilman sitä nähty”, EVA:n Kurronen sanoo.

”Kukapa tietää mihin tämä vielä päätyy, mutta olen itse vähän huolissani yritysten tuloksentekokyvystä muutamia vuosia eteenpäin.”

Mikä sitten on pitkä markkinanäkymä? Millä tavalla markkinat tulevat hinnoittelemaan reaalitalouden heikot näkymät?

"Yritykset eivät ole tasa-arvoisia, ja todennäköisesti alueetkaan eivät tule olemaan tasa-arvoisia”, Murto sanoo.

”Maailma tulee jatkumaan tämän jälkeenkin, mutta Suomella on erityisongelma. Me olemme taas niissä kysymyksissä, joissa olimme finanssikriisin jälkeen, emmekä ole löytäneet yhtään fiksumpia ratkaisuja.”

Myös Kurrosen mukaan edessämme on sama keskustelu julkisen talouden rakenteiden muuttamisesta kuin ennen koronakriisiäkin.

"Meidän täytyy palata niihin samoihin rakenteellisiin kysymyksiin. Meidän täytyy olla valmiita esimerkiksi heikentämään eläke-etuuksia, on ehdotettu perhe-eläkkeiden muutosta ja leskeneläkkeiden muutosta määräaikaisiksi. mielestäni pitäisi miettiä valmiutta jäädyttää eläkeindeksejä vaikka määräajaksi.”

”Tulevaisuus on hämärän peitossa”, Taalerin Lang sanoo.

”Talousennusteiden hajonta on ennennäkemätöntä. On tosi pessimistisiä ja tosi positiivisia. Se tarkoittaa, että heilunta tulee jatkumaan.”

Katso kaikki Markkinaraadin lähetykset täältä.

Lue lisää: