Presidentti Martti Ahtisaari puhui Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa suorasanaisesti Venäjästä, Syyrian tilanteesta, Yhdysvaltojen presidentinvaaleista, Suomen hallituksen tekemistä koulutusleikkauksista ja uutta puoluetta perustavasta Paavo Väyrysestä.

Hän korostaa, että Syyrian viisi vuotta jatkuneen sodan ratkaisemisessa tärkeää on saada Venäjä ja Yhdysvallat sopuun.

–Ratkaisuun tarvitaan kaksi maata: Yhdysvaltojen ja Venäjän täytyy saada sovittua, Ahtisaari sanoi.

Hänen mielestään maanantaina sovittu tulitauko Syyriassa on ”vain pieni askel”, ja pitäisi saada kokonaiskuva, mihin ollaan menossa.

Ahtisaari ei kuitenkaan kannata Syyrian johtajan Bashar al-Assadin syrjäyttämistä.

–En ole ehdottanut Assadin syrjäyttämistä, vaan parlamenttivaaleja. Tarvitaan demokraattisesti valittu elin, joka päättää, mikä rooli Assadilla on, Ahtisaari sanoi.

Syyrian sodan osapuolet eivät saa Ahtisaarelta kehuja.

–Paljon strategisemmalla ajattelulla olisi saatu jotain rauhaa aikaan jo 2012, Ahtisaari sanoi.

Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev sanoi alkuviikosta, että nyt ollaan luisumassa uuteen kylmään sotaan.

Miten Suomen pitäisi suhtautua Medvedevin kommentteihin ja Venäjään ylipäätään tässä tilanteessa?

–Asialinjalla pitää olla aina. Täytyy katsoa tätä taustaa, että kun Venäjällä on sanottu, että länsi ja Nato uhkaavat sotilaallisesti Venäjää. Minusta tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Ei kukaan voi uskoa sitä. Länsi on tarjonnut Venäjälle kumppanuutta. Se on välillä kelvannut, välillä ei. Natosta sanoisin, että Nato ei ole edes kabaabeli uhkaamaan Venäjää. Ongelmia on aiheuttanut nyt Venäjä juuri itse: tämä Ukraina ja myös Syyriassa, Ahtisaari vastaa Uudelle Suomelle.

Miten Suomen pitäisi suhtautua tähän?

–EU:n pitäisi jatkaa keskustelua niin, että päästäisiin paljon järkevämpään tilanteeseen, koska se on meidän intressissä kaikkein eniten, Ahtisaari vastaa.

Ahtisaarella on suorasukainen mielipide keskustan puolue-elimistä eronneesta konkaripoliitikko Paavo Väyrysestä, joka on perustamassa omaa puoluetta ja ajaa Suomen irrottamista EU:sta.

–Olisin melkein toivonut, että hän olisi ryhtynyt ajamaan sitä, miten hän jättää politiikan. Se olisi ehkä paras palvelu, jonka Paavo Väyrynen voisi tehdä, Ahtisaari näpäytti.

Paavo Väyrynen vastasi heti Ahtisaaren tylyyn kommenttiin niin ikään karulla sävyllä. LUE LISÄÄ: Paavo Väyryseltä heti vastaus: ”Korjaan ensin yhden Ahtisaaren pahimmista virheistä”

Hän kommentoi myös lyhyesti Yhdysvaltojen presidentinvaaliehdokkaita Bernie Sandersia ja Donald Trumpia.

–Onhan nämä erilaisia herroja. Toinen sanoo olevansa sosiaalidemokraatti. Toinen puhuu läpiä päähänsä, Ahtisaari sanoi.

Hänen mielestään Yhdysvallat oli vielä vuonna 1977 mallimaa, mutta ei enää.

–Nyt on vaikea sanoa, että katsokaa Yhdysvaltoja mallina. Kyllä Pohjoismaissa on paremmat mahdollisuudet jos vain hyvinvointivaltiosta pidetään huolta, Ahtisaari totesi.

Hänellä on suorasukainen mielipide myös Suomen hallituksen suunnittelemiin koulutussäästöihin.

–Eihän niitä [koulutussäästöjä] voi kehumaan lähteä, Ahtisaari totesi.