Presidentti Martti Ahtisaari muistelee perjantaina edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa kunnioitettavana ja rehtinä ihmisenä. Ahtisaaren mukaan Koiviston työ toimi oppina hänen omalle presidenttikaudelleen.

–Lämmöllä ajattelin yhteisiä tapaamisiamme ja keskustelujamme, joita on vuosien varrella kertynyt useita. Ihmisenä presidentti Koivisto oli kunnioittava ja rehti. Hänen yhteiskunnallista toimintaansa ohjasi syvä oikeudentunto. Presidentti Koiviston poismenon myötä päätyy yksi merkittävä aikakausi Suomen historiassa, Ahtisaari sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n sivuilla julkaistussa lausunnossaan.

Ahtisaaren mukaan presidentti Koivistolla oli tärkeä rooli Suomen luotsaamisessa 1980-luvun murrosvuosien jälkeen kohti EU:n jäsenyyttä ja kansanvallan vahvistumista.

–Hänen presidenttikautenaan työskentelin pääosin tehtävissä ulkomailla, mutta koin aina saaneeni Koivistolta täyden tuen kansainväliselle toiminnalleni ulkoministeriön virkamiehenä. Koiviston presidenttikausi loi myös hyvän pohjan hänen seuraajilleen ja toimi oppina omalle työlleni virkamiestaustaisena presidenttinä.

Mauno Koivisto menehtyi perjantai-iltana Meilahden sairaalassa Helsingissä 93-vuotiaana. Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Ennen presidenttiyttään hän toimi muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin pääjohtajana.

Lue myös:

Mauno Koiviston (1923 – 2017) työ itsenäisen Suomen hyväksi vertaansa vailla

Paavo Väyrynen: ”Mauno Koivisto oli kiehtova persoona”

”Todellinen pohjoismainen valtiomies” - Näin Mauno Koivistoa muistellaan