Presidentti Martti Ahtisaari on huolestunut suurvaltojen yltyvästä nokittelusta ja maailman henkisestä tilasta, joka hänen mukaansa ”muistuttaa kovasti kylmän sodan aikaisista jännitteistä”. Nobelisti ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n perustaja kirjoittaa kansainvälisten suhteiden tilasta Uuden Suomen kumppaniblogissa.

– Sotien ja konfliktien lisäksi kuulemme lähes viikoittain uusia uutisia suurvaltojen nokittelusta, tarkoitushakuisista sotaharjoituksista, kansainvälisten sopimusten vähättelystä tai suoranaisesta rikkomisesta, kauppasotien lietsonnasta ja demokratian heikkenemisestä Euroopan ytimessä, Ahtisaari listaa huolenaiheita.

Rauhantyön konkari arvioi kirjoituksensa otsikossa, että tuntemamme maailmanjärjestys – monenkeskinen – uhkaa jopa murentua. Hänen mukaansa kansainvälinen diplomaatti- ja asiantuntijayhteisö jakaa huolen.

– Vierailin New Yorkissa maaliskuun puolessa välissä. Tapaamani kansainvälisen politiikan ammattilaiset, diplomaatit ja poliitikot olivat maailman tilasta selvästi huolissaan. YK:n toimintakyvyttömyys, erityisesti turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden osalta, heijastuu epävarmuutena koko maailmaan. Tilannetta ei auta Venäjän ja Yhdysvaltain välinen syvä epäluulo. Vaikuttaa siltä, että maailman johtajat ovat ajautuneet kauas toisistaan, Ahtisaari kirjoittaa.

– Merkkejä aidosta halusta neuvotella ja etsiä yhteistä ratkaisua pienempiin, puhumattakaan laajamittaisiin konflikteihin, ei ole juuri nähtävissä. Syyrian seitsemän vuotta jatkunut sota on tästä surullisin esimerkki.

Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyökyvyn puute vaikuttaa nyt koko maailman vakauteen. Ahtisaari kertoo keskustelleensa matkallaan myös Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa.

– Hän jakoi muiden lailla huolen monenkeskisen maailmanjärjestyksen murenemisesta ja erityisesti toimenpiteistä, joilla Yhdysvallat nakertaa uskottavuuttaan maailmalla. Yhdysvallat on nykyisen hallintonsa aikana leikannut rahoitusta kansainvälisiltä järjestöiltä, mukaan lukien YK:lta, Ahtisaari kertoo.

– Presidentti Clintonin kanssa ihmettelimme, kuinka olemme muutamassa kymmenessä vuodessa ajautuneet tilanteeseen, jossa suurvaltojen välinen keskusteluyhteys on poikki ja voimankäytöstä tai sillä uhkailusta on tullut ”uusi normaali”. Presidentti Clinton muisteli kaihoisasti Helsinki-prosessia ja suurvaltojen johtajien kokousta Helsingissä vuonna 1997. Silloin Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja presidentti Bill Clinton molemmat ymmärsivät dialogin ja vuorovaikutuksen merkityksen kansainvälisissä suhteissa huolimatta siitä, että heillä oli asioista eri näkemyksiä.

Ahtisaari katsoo, että maailmanpolitiikassa tuntuu vallitsevan nyt lyhytnäköisen oman edun tavoittelun sekä kostonhalun henki.

– Ihmiskunnan yhteisen hyvän nähdään olevan oman valtion edun kanssa perustavanlaatuisessa ristiriidassa. Siitä huolimatta, että lopulta yhteistyöstä ja sen tuottamasta suhteellisesta vakaudesta hyötyvät kaikki. Tästä esimerkkejä ovat esimerkiksi ilmastokysymykset tai pakolaispolitiikka, nobelisti kirjoittaa.

Hän kirjoittaa, että kaikki tämä juontaa juurensa syvään luottamuspulaan.

– Kun suurvaltajohtajat eivät luota toisiinsa ja harjoittavat kilpailullista politiikkaa, muille ei jää esimerkkiä jota seurata. Erityisen huolestuttavan tilanteesta tekee se, että suurvaltojen luottamuspula vaikeuttaa YK:n ja sen turvaneuvoston toimintaa. Jos Yhdysvallat vetäytyy monenvälisestä yhteistyöstä, maailmanjärjestelmään jää tyhjiö. Kansainvälinen järjestelmä tarvitsee vahvan johtajan, joka puolustaa globaaleja arvoja – demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion perusteita.

Presidentti ei silti tunnusta katsovansa maailman tilannetta pessimistisesti. Hän uskoo, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa – myös nykyolosuhteissa.

– Olen YK-mies. Uskon vahvasti maailmanjärjestöön sen puutteista huolimatta. Sen voimaannuttaminen palvelee kaikkien maiden etuja, Ahtisaari kirjoittaa korostaen myös pienempien rauhanvälitystoimijoiden tarvetta.

Lue Ahtisaaren koko kirjoitus CMI:n kaupallisesta yhteistyöblogista.

LUE MYÖS:

Tämä luku ”rajoittaa ehdottomasti” hallituksen käsiä kehysriihessä – Verotulojen kasvukaan ei salli ylitystä

Lepomäki hämmästeli ”pelottelua” Saksan minijobeista – Tilastot Antti Rinteen puolella?

Nordealta karu uusi hinnasto verkkopankin käyttäjille – KL: S-pankilla täysin erilainen linja

Varoitus erityisen vakavasta tietomurrosta Suomessa – 130 000 käyttäjän tiedot viety