Venäjä kärsi Pyeongchangin olympiakisoissa rangaistuksen valtion avittaman dopingohjelman takia. Venäläisurheilijat joutuivat kisaamaan Etelä-Koreassa Venäjän olympiaurheilijoiden OAR-joukkueessa ilman kansallistunnuksia.

Paikan päällä Pyeongchangissa Venäjän rangaistusta ei käytännössä edes huomannut. Vaikka kisapaikoilla osallistuvien maiden lippurivistössä ei Venäjän lippua näkynytkään, oli katsomoissa runsaasti maansa lippuja heiluttaneita venäläisiä.

Jotkut olivat pukeutuneet Venäjän kansallisylpeyksien mukaisesti karhuiksi tai Venäjän joulupukin vastineen pakkasukon asuihin. Rossija-huudot raikuivat katsomoissa kovaa.

Myös monilla venäläistoimittajilla oli asusteissaan Venäjän kansallistunnuksia. Vaikka median perusohjeistuksessa sanotaan, ettei toimittajien asusteissa saisi kansallistunnuksia olla, on Itä-Euroopassa ja Kiinassa moinen käytäntö painettu villaisella.

Varsinkin jääkiekko-otteluissa venäläinen kansallistunto oli korkealla. Venäläisjoukkue voitti myös jääkiekon miesten olympiakultaa 26 vuoden tauon jälkeen. Tämä oli Venäjällä merkittävä asia, ja samalla oli sivuseikka, nostettiinko salkoon Venäjän lippua vai ei.

Paricurlingin pronssimitalisti Aleksander Krushelnitski ja rattikelkkailija Nadezhda Sergejeva kärähtivät Pyeongchangissa kisanneista venäläisurheilijoista dopingista. Kisoissa todettiin neljä dopingkäryä. Puolet kärynneistä oli siis venäläisiä.

Muuten Venäjä kärsi rangaistuksensa kuitenkin kiltisti. Jääkiekon kultajoukkue ja taitoluistelun 15-vuotias olympiavoittaja Alina Zagitova palasivat muiden OAR-mitalistien kanssa kotiin sankareina. Presidentti Vladimir Putin otti olympiasankarit näyttävästi vastaan ja palkitsi heidät kaikki hienoilla henkilöautoilla.

OAR-joukkue voitti Pyeongchangissa kaksi kultaa, kuusi hopeaa ja yhdeksän pronssia. Enemmän mitaleita saavuttivat vain Norja, Saksa, Kanada, Yhdysvallat ja Hollanti.

Kisojen päätyttyä Venäjä päästettiin pannasta. Näillä näkymin venäläisurheilijat voivat kilpailla Venäjän lipun alla taas Tokion 2020 kesäolympiakisoissa.

Kansainvälinen Olympiakomitea teki rangaistuksellaan Venäjästä eräänlaisen marttyyrin. ”Kansallistunnukset vietiin pois, mutta urheilijat taistelivat sankarillisesti”. Pyeongchangin olympiapanna jää Venäjällä historiankirjoitukseen länsimaiden kampanjaksi Venäjää vastaan.

Kansainvälinen antidopingtyö on viime vuosina tuottanut tulosta. Dopingia on käytetty muuallakin kuin Venäjällä ja entistä useampi jää kiinni.

Vilppiä yrittäviä löytyy kuitenkin aina. Venäjällä perinteitä riittää, sillä maassa oli valtion avittaman dopingohjelma jo Neuvostoliiton aikana. Venäjää kovasti moralisoivasta Yhdysvalloistakin on tällä vuosituhannella tullut lukuisia dopingista kärähtäneitä urheilijoita, kuten Marion Jones tai Lance Armstrong.

Kansainvälinen Olympiakomitea tasapainottelee bisneksiensä ja dopingtaistelun välimaastossa. Todella kovia rangaistuksia ei uskalleta edes antaa, koska dopingkäryt heikentävät julkisuuskuvaa ja sitä kautta bisnestä.

- Pidän näistä peliasuista, kommentoi Neuvostoliiton väreistä tutuissa punavalkoisissa Olympic Athlete from Russia -asuissa pelannut jääkiekkotähti Ilja Kovaltshuk Pyeongchangissa Sport Contentille.