Suomessa nuorilla laajassa käytössä olevaa psyykenlääkeryhmää ei suositella Yhdysvalloissa alle 18-vuotiaille, kertoo Savon Sanomat. Tutkimusten mukaan SSRI- eli masennuslääkkeiden valvomaton käyttö voi lisätä aggressiivisuutta ja itsetuhoisia yllykkeitä, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) nuorisopsykiatrian professori Eila Laukkanen sanoo.

- Näitä lääkkeitä tulisi aina käyttää vain lääkärin valvonnassa. Alle 15-vuotiaiden tulisi olla erikoislääkärin valvonnassa, sanoo Laukkanen.

Pahimmillaan Suomessa nuori voi kuitenkin saada mielenterveyslääkkeet tapaamatta psykiatriaan erikoistunutta lääkäriä. Terveyskeskuslääkärit saattavat kirjoittaa reseptin potilaalle hoitajan suosituksesta.

- Lain mukaan lääkäri saa määrätä lääkkeitä henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylilääkäri Anitta Rauvala.

Rauvalan mukaan laki pätee myös lapsiin ja nuoriin eli sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaan alle 23-vuotiaisiin.