Joukko professoreita ja tutkijoita on julkaissut avoimen kirjeen, jossa ehdotetaan maskisuosituksen antamista aktiivisille koronavirusepidemia-alueille.

Aiemmin tällä viikolla hallituksen asettama tiedepaneeli puolsi maskien käyttöä, kun taas sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei nähnyt maskien käytölle tarvetta.

LUE LISÄÄ:

”Mitä useampi käyttää maskia – sen laadusta riippumatta – sitä suurempi on maskien merkitys väestötasolla epidemian tukahduttamisessa”, kirjeessä sanotaan.

”Maskien hyöty väestötasolla perustuu suurelta osin siihen, että maskien käyttö vähentää viruksenkantajien – sekä oireellisten että oireettomien – ympäristöönsä levittämän viruksen määrää ja sitä kautta vähentää maskien käyttäjien todennäköisyyttä tartuttaa muita”, kirjeessä todetaan.

Kirjeen mukaan laaja-alaisesta tutkimustiedosta käy ilmi, että ihmiset ovat tartuttavimmillaan infektion alkuvaiheessa, jolloin on tavallista, että oireita ilmenee vähän tai ei lainkaan.

”Mitä suurempi määrä ihmisiä käyttää mahdollisimman tehokkaita ja puhtaita maskeja asianmukaisesti, sitä tehokkaammin epidemian leviäminen hidastuu, kun muita tukahdutustoimia käytetään maskien rinnalla”, tutkijat sanovat.

Työterveyslaitos on aiemmin korostanut, että maskeja tulee käyttää oikein, muutoin niiden teho kääntyy itseään vastaan.

Avoimen kirjeen allekirjoittajiin kuuluu paitsi terveysalan myös muiden alojen asiantuntijoita. Mukana on samoja nimiä kuin aiemmassa avoimessa kirjeessä, jossa toivottiin koronaviruksen tukahduttamista, mutta myös uusia nimiä on mukana.

LUE MYÖS: