Ranskan poliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa. Niin sanottujen keltaliivien mielenosoitukseen liittyen on Le Monde –lehden mukaan pidätetty ainakin 700 ihmistä.

Uutistoimistojen mukaan poliisi on käyttänyt Pariisissa sekä kyynelkaasua että vesitykkejä mielenosoittajien hillitsemiseen. Keltaliivit ovat muun muassa sytyttäneet pieniä tulipaloja Pariisin keskustassa, jossa päänähtävyydet ja useat liikkeet ovat tänään suljettuina.

Ranskan varasisäministeri Laurent Nuñezin mukaan mielensoittajia on ympäri Ranskaa noin 31 000. Pariisissa mieltään osoittaa noin 8 000 ihmistä.

Sisäministeri Christophe Castaner puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että viranomaiset aikovat vastata kovin ottein ”huligaaneille”.

Mielenosoituksiin lauantaina osallistuneen pariisilaisen Sophie Tissierin mukaan Ranskassa on demokratian kriisi.

”Presidentillä on liikaa valtaa”, hän totesi Financial Timesille.

Suomalainen köyhyystutkija, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo arvioi yhteiskuntarauhan horjuvan Ranskassa, koska liian moni on liian pitkään kokenut jäävänsä ulkopuolelle.

”Ranskassa yhteiskuntarauha horjuu. Liian moni on liian pitkään kokenut jäävänsä ulkopuolelle, politiikka ei ole pitänyt kaikkia mukana. Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”, hän kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Viime viikonloppuna ainakin 133 ihmistä loukkaantui ja yli 400 ihmistä pidätettiin niin sanottujen keltaliivien mellakoinnin yhteydessä Pariisissa. Loukkaantuneista 23 oli poliiseja.

Keltaliivien protestit alkoivat 17. marraskuuta polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Keltaliivit kutsuvat tälle päivälle suunnittelemiaan mielenosoituksia ”neljänneksi näytökseksi”. Nyt keltaliivit protestoivat elinkustannusten nousua ja Emmanuel Macronin hallinnon politiikkaa.

Lue myös:

”Haluamme elää, emme selviytyä hengissä” – Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa

Tuhansia poliiseja ja panssariajoneuvoja Pariisin kaduilla: ”Hirviö on lähtenyt käsistä”