Kovan linjan maahanmuuttopolitiikasta tunnettu Italian sisäministeri Matteo Salvini on estänyt Italian oman rannikkovartioston Gregoretti-aluksen rantautumisen Sisiliaan, koska aluksella on 135 Välimerestä pelastettua siirtolaista.

Salvinin mukaan alus voi rantautua Italiaan vasta, kun muut Euroopan unionin jäsenmaat ovat sitoutuneet vastaanottamaan aluksella olevat siirtolaiset.

”Kukaan ei nouse maihin ennen kuin jokaisella on osoite jossakin maassa muualla EU:ssa maissa, jotka vastaanottavat maahanmuuttajia”, Salvini sanoo Corriere della Seralle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut, että 14 maata osallistuu pakolaiskysymyksen ratkaisemiseen. Salvinille tämä ei kuitenkaan riitä.

”Italiaa pidetään edelleen Euroopan pakolaisleirinä. Italia ei vastaanota määräyksiä eikä ole kumppani kenellekään. Jos Macron haluaa keskustella maahanmuuttajista, tulkoon Roomaan”, Italian sisäministeri vastasi.

Salvini esti Italian rannikkovartioston Diciotti-aluksen pääsyn Italian satamiin noin vuosi sitten kahteen otteeseen. Tuolloin Italian presidentti Sergio Mattarella puuttui tilanteeseen.

Lue lisää: Maahanmuuttopolitiikan vuoksi rikostutkintaan joutunut Italian sisäministeri:”Häpeällistä, minua ei pysäytetä”

Suomessa hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti aikaisemmin heinäkuussa, että Suomi ottaa vastaan enintään viisi turvapaikanhakijaa Maltalta kertaluonteisena tuen osoituksena. Lisäksi hallitus päätti kahdeksan Välimereltä pelastetun turvapaikanhakijan vastaanottamisesta EU:n sisäisinä siirtoina Italiasta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on korostanut, että Suomen päätökset turvapaikanhakijoiden ottamisesta Italiasta ja Maltalta ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy Rinteen mukaan ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.

Lue myös:

Saksalaisministeriltä avaus pakolaistilanteen hoitamiseen: ”Berliini osallistuu merkittävällä panoksella”

Antti Rinne turvapaikanhakijoista IL:lle: ”Nyt pistimme stopin - Voi olla signaalivaikutus”

Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”