Italian sisäministeri, äärioikeistolaisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini odottaa 100 000 ihmistä tänään iltapäivällä järjestettävään eurooppalaisten nationalistipuolueiden kokoontumiseen Milanoon.

Tapahtumaan osallistuvat muun muassa Ranskan kansallisen liittoutuman johtaja Marine Le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders sekä edustajia Saksan Afd:stä, Tanskan kansanpuolueesta, Itävallan FPÖ:stä ja Viron Ekrestä. Suomesta tapahtumaan osallistuu perussuomalaisten varapuheenjohtaja, eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

Salvinin tavoitteena on koota äärioikeistosta koostuva ryhmä Euroopan parlamenttiin.

”Me aiomme vapauttaa Euroopan”, hän julistaa kampanjapuheissaan.

Tutkijoiden mukaan Salvinin motiivit ovat kuitenkin enemmän sisäpoliittisia.

”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta tai siitä, että Salvini olisi huolissaan eurooppalaisesta politiikasta, vaan hänen sisäpoliittisesta tilanteestaan. Nyt EU-vaalien alla hänellä on tilaisuus esiintyä ei vain kansallisena johtajana, vaan eurooppalaisena johtajana, ” roomalaisen kansainvälisen politiikan instituutin johtaja Nathalie Tocci arvioi Financial Timesille.

Italian sisäpolitiikassa Salvinini riitelee yhä kovemmin sanoin hallituskumppaninsa Viiden tähden liikkeen kanssa. Viimeksi lauantaiaamuna Viiden tähden liikkeestä on vaadittu Salvinia keskittymään sisäministerin tehtävään.

”Salvini vain markkinoi sen sijaan, että tekisi töitä. Mekin maksamme hänen palkkansa”, Viiden tähden liikkeen entinen parlamentaarikko Alessandro di Battista sanoo Corriere della Seran haastattelussa.

Huhut hallituksen kaatumisesta EU-vaalien jälkeen voimistuivat Italiassa tällä viikolla. Mediatietojen mukaan presidentti Sergio Mattarellalla olisi pöytälaatikossaan jo suunnitelma hallituksen kaatumisen varalle.

Myös Salvinin suunnitelmat Euroopan suhteen eivät tutkijoiden mukaan ole kovin uskottavia.

”Toistaiseksi Salvini on onnistunut tuomaan äärioikeston enemmän yhteen kuin mitä se oli aikaisemmin. On kuitenkin syytä epäillä hänen suunnitelmiensa onnistumista, sillä Euroopan äärioikeistopuolueet ovat perinteisesti hyvin hajanaisia. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö näin olisi myös vaalien jälkeen”, London Scholl of Economicsin professori Sara Hobolt kommentoi.

Erityistä närää puolueiden välillä on aiheuttanut Salvinin Venäjä-myönteisyys. Muun muassa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kieltäytynyt yhteistytöstä Salvinin kanssa juuri tästä syystä. Legaa edustava europarlamentaarikko Mario Borghezio on nostanut erikseen esiin myös perussuomalaiset samassa yhteydessä.

Lue lisää:

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle