Italian äärioikeistolaista La Lega –puoluetta johtava sisäministeri Matteo Salvini on kutsunut eurooppalaisia äärioikeistopuoueita koolle ensi maanantaina Milanoon. Salvinin tavoitteena on muodostaa koko Euroopan laajuinen äärioikeiston yhteenliittymä tuleviin Euroopan parlamentin vaaleihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei torstaina halunnu kommentoida, ovatko perussuomalaiset saaneet kutsun. Hänen mukaansa puolue tiedottaa, kun on tiedotettavaa.

”Emme ala lennosta kommentoimaan asiaa”, hän sanoi Uudelle Suomelle.

Italialaislehti La Stampa kertoo, että Unkarin pääministeri, Fidesz-puolueen johtaja Viktor Orbán ei osallistu Salvinin kokoukseen. Lehden tietojen mukaan Orbán ei halua ärsyttää Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää, joka jäädytti hiljattain Fideszin jäsenyyden. Muun muassa kokoomus on vaatinut Fideszin erottamista EPP:stä.

Lue myös:

Orbánin Fidesz ei saanut potkuja – jäsenyys jäädytettiin EPP:ssä

Orbánille potkuja vaativa Petteri Orpo: ”Sain kirjeen – ei enää auta”

Myöskään Ranskan kansallisen kokoomuksen johtaja Marine Le Pen ei aio osallistua maanantaiseen kokoukseen.

”Tällä kertaa Matteo Salvini edustaa yksin ENF:ää, eli ryhmää, jossa Lega ja kansallinen kokoomus istuvat yhdessä Euroopan parlamentissa”, Le Penin esikunnasta kerrotaan La Stampalle.

La Lega huomauttaa, ettei Orbánia ja Le Peniä ole edes kutsuttu kokoukseen, koska he ovat jo Salvinin liittolaisia.

”Kyseessä ei ole poisjäänti, koska heitä ei ole edes kutsuttu. Salvini edustaa kokouksessa kaikkia niitä ryhmiä, jotka ovat jo liittoutuneet Euroopassa. Maanantain kokoukseen on kutsuttu ne, jotka eivät vielä ole liittoutuneet Legan kanssa”, puolue kommentoi La Repubblicalle.

Italiassa sekä vielä Legaakin äärioikeistolaisempi Fratelli d’Italia –puolue ja Legan hallituskumppani Viiden tähden liike ovat tyrmänneet Salvinin koolle kutsuman kokouksen jo etukäteen epäonnistuneeksi. Kumpaakaan ei ole kutsuttu maanantaiseen kokoukseen.

”Todellinen äärioikeisto olemme me, he (Lega) ovat populisteja”, Fratelli d’Italian puheenjohtaja Giorgia Meloni sanoo.

”Tämä on täysi floppi Legan Eruooppa-politiikalle”, Viiden tähden liikkeen europarlamentaarikko Laura Ferrara puolestaan tylyttää.

Legalle ennustetaan kovaa vaalivoittoa toukokuun eurovaaleissa. Euroopan parlamentin helmikuussa julkistaman virallisen ennusteenmukaan Legan odotetaan nousevan Euroopan parlamentin toiseksi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi ja sen odotetaan saavan parlamentissa 27 paikkaa, kun Saksan kristillisdemokraattien ennustetaan saavan 29 paikkaa. Populistien ei kuitenkaan uskota edes yhdessä saavan enemmistöä europarlamentissa.

Lue lisää:

Eurovaaleissa moni asia on vielä liikkeessä: Viktor Orbánin otteita on vaalimatematiikan vuoksi suvaittu, mutta tilanne alkaa muuttua

Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?