Italian sisäministeri ja äärioikeistolaisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on tehnyt sunnuntain vaalien alla täyskäännöksen Eurooppa-politiikassaan. Salvini ilmoitti perjantaina olevansa valmis neuvottelemaan budjettisäännöistä Ranskan ja Saksan kanssa.

”Olen valmis neuvottelemaan Ranskan ja Saksan kanssa varmistaakseni sen, että alijäämä voisi tulevaisuudessa olla korkeampi”, Salvini sanoi Bloombergille.

Aikaisemmin Salvini on suorin sanoin linjannut, etteivät EU tai euroalue määrittele, millainen Italian alijäämä voi olla.

Lausunto huomattiin heti markkinoilla ja Italian 10-vuotisen valtionlainan korko painui 2,55 prosenttiin eli alimmilleen yli kahteen viikkoon.

”Kun Salvini vielä viikon alussa kovin sanoin uhkaili Brysseliä ja sai Italian ja Saksan korkoeron repemään, nyt hänellä on täysin toinen ääni kellossa ja Salvinin voidaan jopa tulkita sitoutuneen noudattamaan sääntöjä”, italialainen talouslehti Il Sole 24 Ore tulkitsee.

Samaan aikaan Salvinin ja Legan Venäjä-yhteydet ovat nousseet uudelleen otsikoihin Italiassa, kun La Stampa –lehti kertoi lauantaina Salviniin sisäpiiriin kuuluvien liikemiesten Gianluca Savoinin ja Claudio D’Amicon yhteyksistä Moskovassa asuvaan italialaiseen yrittäjään, jota epäillään lahjonnasta.

Salvini kommentoi Venäjää Twitterissä, mutta vain Venäjä-pakotteiden osalta. Sisäministeri toisti vanhan näkemyksensä, jonka Venäjä-pakotteet ovat ”hulluutta” ja niistä on ollut Italialle vain haittaa.

”Enkä sano tätä siksi, että Venäjä olisi maksanut minulle”, hän tviittasi.

Lue myös: Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Aikaisemmin tällä viikolla Puolan populistijohtaja Jaroslaw Kaczynski irtisanoutui yhteistyöstä Salvinin kanssa juuri Venäjä-yhteyksien takia. Saman ovat tehnet myös ruotsidemokraatit.

Euroopan äärioikeiston Venäjä-yhteydet nousivat keskusteluun viime viikonloppuna, kun Salvini järjesti Milanossa äärioikeistopuolueiden suurkokouksen. Suomesta siihen osallistui perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Lue lisää:

”Juonitte Putinin kanssa Euroopan tuhoa” – EU-vaikuttajalta suora haaste Italian Salvinille

Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”