Italiassa on päästy sopuun uudesta hallituksesta. Keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue on ilmoittanut olevansa valmis hallitukseen Viiden tähden liikkeen kanssa. Uuden hallituksen pääministerinä jatkaa viime viikolla samasta tehtävästä eronnut ja edellisen hallituksen kaatanut Giuseppe Conte.

Näin vältettiin uudet vaalit ja oikeistopopulistisen Lega-puolueen todennäköinen valtaannousu niissä. Lega erosi hallituksesta ja äänesti epäluottamuslauseen puolesta Contelle viime viikolla. Legan suosio on huipussaan ja sen johtajan Matteo Salvinin tavoite tuntui olevan uusien vaalien järjestäminen.

Salvinin ratkaisu on arvioitu aiemmin suureksi yllätykseksi, joka yllätti jopa hänen omia puoluetovereitaan. LUE LISÄÄ: Matteo Salvinin siirto yllätti kaikki: Mitä Italiassa oikein nyt tapahtuu?

Syntymässä oleva uusi hallituskoalitio on siinä mielessä harvinainen, että Demokraattinen puolue ja Viiden tähden liike eivät ole ennen pystyneet yhteistyöhön keskenään.

”Me pidämme tätä yrittämisen arvoisena kokeiluna”, sanoi Demokraattisen puolueen puheenjohtaja Nicola Zingaretti eilen tavattuaan maan presidentin Sergio Mattarellan BBC:n mukaan. ”Tällaisina vaikeina aikoina meillä ei ole varaa luistaa velvollisuudestamme uskaltautua tähän.”

Presidentti tapaa BBC:n mukaan tänään pääministerikandidaatti Conten.