Italian populistihallituksen riitaisa taival tuli tiensä päähän tiistaina pääministeri Giuseppe Conten ilmoitettuaan erostaan. Conten kiista- ja hallituskumppani Matteo Salvini toivoo uusia vaaleja, mutta tilanteeseen on muitakin ratkaisuvaihtoehtoja, Politico-lehti tuo esiin.

Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja Salvini ilmoitti elokuun alussa vetäytyvänsä hallitusyhteistyöstä, koska koalitio ja sen sitoutumaton pääministeri Conte eivät hänen mukaansa enää nauttineet parlamentin enemmistön luottamusta. Conte kuitenkin vältti Salvinin esittämän epäluottamusäänestyksen ilmoittamalla itse erostaan. Lue lisää: Italian pääministeri Conte eroaa: ”Salvinin päätökset aiheuttavat vakavia riskejä”

Salvinin lopullinen motiivi kaataa hallitus on mysteeri, mutta taustalla vaikuttaa Legan korkea gallupsuosio.

”Matteo Salvinin siirto oli erittäin yllättävä, ja se yllätti myös hänen oman puolueensa kansanedustajia ja senaattoreita”, tietokirjailija, Italian-tuntija Anton Monti sanoi MTV:n Huomenta Suomessa keskiviikkona.

Toisaalta ratkaisu on Montin mukaan heikosti laskettu, sillä Legan nousseesta gallupsuosiosta ja Salvinin henkilökohtaisesta suosiosta huolimatta puolueella on maan nykyisestä parlamentista vain 17 prosentin ote.

”Gallupeilla ei vielä ratkaista poliittisia ongelmia instituutioiden tasolla”, Monti huomauttaa.

Politico-lehti esittelee jutussaan neljä mahdollista skenaariota, jotka Salvinin ja Conten ratkaisuista voivat seurata. Ratkaiseva hahmo on Italian presidentti Sergio Mattarella, joka etsii vaihtoehtoista hallitusryhmää parlamentista tai ilmoittaa uusista vaaleista.

1. Yksi vaihtoehto on ”kaikki Salvinia vastaan” -malli. Keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen ja Salvinin entisen hallituskumppanin Viiden tähden liikkeen edustajat ovat väläyttäneet Ursula-suunnitelmaa, jossa Ursula von der Leyenin Euroopan komission puheenjohtajaksi äänestäneet puolueet muodostaisivat hallituksen. Se tarkoittaisi mahdollisesti kaikkia muita puolueita paitsi Legaa ja toista äärioikeiston edustajaa, Italian veljet -puoluetta. Suunnitelma estäisi Salvinin toivomat pikaiset uudet vaalit, mutta Viiden tähden liikkeen ja Forza Italian yhteistyökyky on arvoitus.

2. Toinen skenaario poikkeaisi edellisestä siinä, että Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue jätettäisiin ulos hallituskoalitiosta. Tällöin keskustaoikeistolainen Forza Italia jäisi oppositioon kansallispopulistien kanssa. Ongelmana olisi, kuten edellisessäkin vaihtoehdossa, maan suosituimman puolueen jättäminen hallituksen ulkopuolelle.

3. Presidentti Mattarella voi myös ilmoittaa uusien vaalien järjestämisestä. Tämä olisi ”lahja Salvinille”, jonka Lega nauttii tällä hetkellä 36–38 prosentin gallupsuosiota. Demokraattisen puolueen kannatus on tällä hetkellä 23 prosenttia ja Viiden tähden liikkeen 19 prosenttia. Uudet vaalit voisivat johtaa nykyistä hajanaista hallitusta vakaampaan tilanteeseen, sillä Lega saattaisi kyetä muodostamaan hallituksen jopa yksin tai Italian veljien kanssa. Italian vaalilakien mukaan 40 prosentin kannatus riittää paikkaenemmistön saamiseen parlamentissa.

Legan ja Italian veljien hallitus olisi sotien jälkeisen ajan ensimmäinen äärioikeistolainen hallitus läntisessä Euroopassa – ja voisi ajaa Italian lähemmäksi Venäjää sekä jopa eroon eurosta.

4. Yksi vaihtoehto on myös Viiden tähden liikkeen sekä Legan välinen sopu ja uuden pääministerin valinta Conten tilalle. Hallitus on ollut suosittu Italiassa Legan ja Viiden tähden liikkeen välisistä ristiriidoista huolimatta, joten ratkaisu ei ole mahdoton – joskin samat ongelmat todennäköisesti jatkuisivat.

Presidentti Mattarellan tiedetään vastustavan jyrkästi uusia vaaleja, sillä Italian hallituksen on esitettävä ensi vuoden budjettiluonnoksensa Euroopan komissiolle lokakuun puolivälissä. Tämän vuoksi puheissa on esiintynyt myös budjetista päättävän väliaikaisen virkamieshallituksen mahdollisuus.

LUE MYÖS:

”Tulossa ehdottomasti tärkeimmät vaalit toisen maailmansodan jälkeen” – Italian populistien lähtölaskenta alkoi

Uusi Italia-kriisi saattaa pian ravistella Eurooppaa - Vain yksi asia jarruttaa Matteo Salvinia: ”Olisi liian suuri riski”

Hjallis Harkimon Suomeen tuoma Italian ”mysteerimies”: ”Matteo Salvini pelaa uhkapeliä italialaisten elämällä”

Taloustieteen professori ennakoi: Italia järjestää kansanäänestyksen eurosta – ”Se on heidän todellinen suunnitelmansa”