Suomi otti keskiviikkona vastaan suru-uutisen jääkiekkolegenda Matti Hagmanin kuolemasta. Hagman menehtyi tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä 61-vuotiaana. Hän oli lauantaina hakeutunut sairaalahoitoon.

Lahjakkaana yleisurheilijanakin tunnettu Hagman nousi Suomessa jääkiekkoilun huipulle jo juniori-ikäisenä. HIFK:ssa hän pelasi pääsarjaa jo 17-vuotiaana 1972 ja voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 1974.

MM-kisoissa Hagman edusti Suomea ensi kertaa 1975. Seuraavana vuonna hän edusti Suomea sekä Innsbruckin olympiakisoissa, MM-kisoissa sekä historian ensimmäisessä Canada Cupissa.

Suomella ei ollut Canada Cupissa jakoa muita joukkueita kuin Ruotsia vastaan, mutta Hagmanin taidot Pohjois-Amerikassa huomattiin. Hän sai sopimuksen Boston Bruinsiin ja hänestä tuli ensimmäinen Suomessa kiekko-oppinsa saanut suomalainen NHL-pelaaja.

Suomalaispelaajia oli debytoinyt WHA-ammattilaisliigassa jo 1974, mutta Hagman oli ensimmäinen NHL:ään kelvannut suomalainen. Tuohon aikaan NHL:ssä oli vain 18 joukkuetta ja eurooppalaispelaajia syrjittiin, joten Hagmanille jo pelkkä pääsy NHL:ään oli merkittävä saavutus.

Bostonissa Hagman pelasi puolitoista kautta. Hän siirtyi 1977 WHA:n Quebec Nordiquesiin. Parin HIFK-kauden ja 1980 Suomen mestaruuden jälkeen Hagman palasi NHL:ään Edmonton Oilersiin ja oli tärkeänä tukena Jari Kurrille tämän ensimmäisten NHL-kausien aikana.

Hagman takoi 1980-82 kumpanakin kautenaan Oilersissa yli 50 tehopistettä, mutta ei ollut tyytyväinen saamaansa peliaikaan. Hän jäi sentterinä Wayne Gretzkyn varjoon. On jossiteltu, että huonommassa NHL-seurassa Hagman olisi ollut ehdoton ykkössentteri ja voinut pelata NHL:ssä merkittävän uran.

Hagman palasi Suomeen ja voitti HIFK:ssa 1983 kolmannen Suomen mestaruutensa. Vuonna 1992 päättyneen uransa lopun Hagman pelasi HIFK:ssa Saksan Landshutin kautta 1985-86 ja Lahden Hockey-Reippaan kausia 1989-91 lukuun ottamatta. Tuolloin HIFK halusi uudistua, eikä ”Hakki” sopinut suunnitelmiin.

Hagmanin sanottiin olevan liian hyvä SM-liigaan. Se varmasti pitikin paikkansa.

Hagman tunnettiin myös rajuna juhlijana. Urbaaneja legendoja liikkuu paljon, mutta sitä Hagman ei itsekään kiistänyt, etteikö peliuran aikana olisi tullut juhlittua rankemminkin.

Hagmanin huippuvuosien aikaan pelejä oli SM-liigassa huomattavasti vähemmän, eikä touhu ollut samalla lailla ammattimaista kuin nykyään. Rankkaankin juhlimiseen oli mahdollisuuksia, jos pelaaja oli riittävän taitava.

HIFK-vuosinaan Hagman teki myös palomiehen töitä. SM-liiga ei ollut ammattilaissarja ja Hagman halusi jääkiekolle vastapainoa, koska pelejä oli vain kaksi viikossa.

Aktiiviuransa jälkeen Hagman toimi valmentajana sekä median jääkiekkoasiantuntijana. Hänellä oli vaikeuksia sopeutua siviilielämään. Liiallisen alkoholinkäytön takia hänen terveydentilansa heikkeni jo 2009.

Hagman oli Suomen merkittävimpiä pelaajia ja kiekkopersoonia. Vaikka hänen terveydentilansa tiedettiin heikentyneen, oli uutinen hänen poismenostaan shokki.

Legenda on poissa. Matti Hagmanin kuolema koskettaa monia.