Kansallissankari Matti Nykäsen kuolema syrjäytti vanhustenhoidon ja maahanmuuton median uutisoinnin sekä sosiaalisen median raivokkaan keskustelun ykkösaiheena. Tiistai-iltana some-riitely keskittyi Suomessa siihen, ansaitseeko Nykänen valtiolliset hautajaiset.

Urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho (Sininen tulevaisuus) selvittää, voisiko Nykäselle järjestää valtiolliset hautajaiset. Keskustelu on jakautunut jyrkästi kahtia. Sosiaalisessa mediassa esitetyt mielipiteet näyttävät jakautuvan jyrkästi kahteen ääripäähän.

Toisten keskustelijoiden mielestä Nykäselle pitäisi ehdottomasti järjestää valtiolliset hautajaiset. Toisten mielestä koko ehdotus Nykäsen valtiollisista hautajaisista on suoranainen pyhäinhäväistys.

Someraivon kohteeksi on joutunut myös näyttelijä Pihla Viitala. Hän sai niskaansa lokavyöryn otettuaan esille Nykäsen elämän pimeät puolet. Myöhemmin Viitala poisti Instagram-päivityksensä ja pyysi anteeksi.

Nykänen oli Suomessa mediahenkilö vailla vertaa. Hän eli ristiriitaisen elämän ja jakoi mielipiteitä. Nykäsen kuoleman jälkeinen sosiaalisessa mediassa esiintyvä raivokas keskustelu kuvaa hyvin Nykäsen ristiriitaista elämää.

Nykäs-keskustelu edustaa populismia vailla vertaa. Toisten mielestä Nykänen oli hyvä ja toisten mielestä paha. Mielipiteitä siltä väliltä ei tahdo löytyä. Keskustelu tuo mieleen raivokkaat väittelyt maahanmuutosta tai vanhustenhoidon tilasta.

Urheilusankarina Nykänen esiintyi mediassa vain kymmenisen vuotta. Sen jälkeen hänen elämänsä keskittyi hömppäjulkisuudella ratsastamiseen.

Media ei suinkaan tuhonnut Nykäsen elämää. Nykänen tienasi median avulla isoja rahoja. Urheilu-uransa jälkeen hän tienasi mediajulkisuuden avulla paremmin kuin urheilu-uransa aikana.

Moni olympiavoittaja kuolee Suomessa unohdettuna. Nykäsen kuoleman jälkeen onkin esiintynyt keskustelua, pitäisikö valtion huolehtia urheilusankareistaan paremmin?

Entinen pääministeri ja hiihtoliiton ex-puheenjohtaja Esko Aho totesi aikoinaan, että jos Matti Nykäsen ongelmat olisivat ratkaistavissa rahalla, olisi ne jo ratkaistu. Elämänsä viimeisellä vuosikymmenellä Nyänen sai raha-asiansa kuntoon ja tienasi paremmin kuin Aho aikoinaan itse tienasi pääministerinä.

Huippu-urheilu on viihdeteollisuutta, jossa pääosan esittäjät haluavat nousta sankareiksi, kuten Matti Nykänen. Touhu kustannetaan yleisön pussista.

Ketään ei pakoteta huippu-urheilijoiksi. Valtiovallan tehtävänä ei ole pitää huippu-urheilijoista huolta uransa jälkeen, vaan vastuu kuuluu itse huippu-urheilulle. Esimerkiksi jääkiekon NHL-liiga maksaa entisille pelaajilleen eläkettä, joka takaa toimeentulon, vaikka miljoonat olisi elämän varrella hukattu.

Yksityisyyttä Nykänen ei suinkaan halunnut, vaan suorastaan janosi julkisuutta. Hän oli julkkiksena suoranaista kansallisomaisuutta. Mitä tulee Nykäseen persoonaan, on jokaisella oikeus mielipiteeseen.

Nykäsen persoonaan liittyvien ristiriitaisuuksien takia kysymys valtiollisista hautajaisista ja siihen liittyvä some-riita kuvaavatkin hyvin hänen elämäänsä. Valtiovalta voisikin järjestää Nykäsen valtiollisista hautajaisista kansanäänestyksen netissä.