Perussuomalaiset kalastelevat sosialidemokraattien äänestäjiä vaaleissa rakentelemalla olkiukkoja ympäristökysymyksistä.

Demaritaustainen entinen ay-jyrä ja perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen tulkitsi Ylen torstaisessa vaalikeskustelussa luovasti sdp:n kantoja ja hyökkäsi sitten voimalla sdp:n varapuheenjohtajaa Sanna Marinia vastaan.

Putkosen mukaan sdp:n kestävän kehityksen arvonlisävero vie lauantaimakkaran duunarin suusta.

”Liha-alvin jälkeen perheillä ei ole varaa ruokkia edes lemmikkejään ja pikku pallerot joudutaan viemään piikille”, Putkonen maalaili.

"Ympäristöystävälliset tuotteet kuten kasvikset olisivat halvempia. Se ei ole keneltäkään pois", Marin ojensi Putkosta ja sanoi, että kestävän kehityksen alv laskisi myös suutari- ja ompelupalveluiden hintoja.

Myös autoilusta keskusteltaessa Putkonen hyökkäsi Marinin kimppuun. Kun kokoomuksen Harri Jaskari esitti, että työsuhdeautot voitaisiin muuttaa sähköautoiksi, jonka jälkeen ne saataisiin käytettyinä edullisesti myyntiin, Putkonen sanoi demareiden antavan herroille sähköautot, joita sitten duunarit saavat käytettynä käyttöönsä.

Putkonen veteli Ylen ilmastokeskustelussa muutenkin omilla linjoillaan. Suomessa ei kannata hänestä tehdä mitään ilmaston eteen; nyt jo on tehty liikaa. Hänestä Suomen pitäisi neuvotella EU:n maakohtainen taakanjako uusiksi, avohakkuita ei pidä kieltää ja "kivihiilipakkolaki" pitää purkaa.

Putkosen mukaan myös lihaa pitää voida syödä ja autoilla ajella, vaikka kukaan ei ole kieltämässä lihansyöntiä eikä autoilla ajelua.

Vihreiden Emma Kari huomautti, että kasvisruoka ei ole kouluissa ongelma. Hänestä julkisessa, verovaroin rahoitetussa ruokailuissa kasvispainotteisuus voitaisiin huomioida.

"Ei kielletä lihansyöntiä keneltäkään. Joukkoruokailussa voidaan näyttää mallia", vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen totesi.

Myös rkp:n Anders Adlercreutzin mukaan julkisissa hankinnoissa ilmastovaikutukset olisi hyvä huomioida.

Turpeen käyttö jakoi eniten keskustelijoita. Keskustan Hanna Kososen mukaan turpeenpolttoa ei tarvitse erikseen kieltää, koska päästökauppa hoitaa asian.

Vihreiden Kari ihmetteli Kososen argumentointia: samalla logiikalla päästökauppa hoitaisi myös muun teollisuuden päästöt eikä Kimmo Tiilikaisen (kesk) hiilikieltolakia tarvittaisi.

"Miksi suosia turvetta?", Kari ihmetteli ja muistutti, että turpeen päästöt ovat hiiltäkin haitallisemmat ilmastolle.

Kristillisdemokraattien Aki Ruotsalan mielestä turpeen vaihtoehto on saudiöljy.

"Haluatteko ostaa energiaa saudeilta vai savolaisilta?", Ruotsala kyseli.

Sanna Marin piti Ruotsalan puheita turhina. Kukaan ei ole ehdottanut, että öljyä alettaisiin tuoda Saudi-Arabiasta, hän kuittasi.

Metsähakkuista kipakammin ottivat yhteen keskustan Kosonen ja vihreiden Kari. Karin mukaan aina, kun metsää hakataan, hiilinielu pienenee.

Hän huomautti, että viime vuonna metsää hakattiin enemmän kuin koskaan ja ihmetteli, miten vähän Suomessa kannetaan huolta luonnon monimuotoisuuden ja lajien katoamisesta.

"Keskustelu on kylmäävää" Kari tuumi. Hänestä valtio voisi edellyttää, ettei ainakaan sen omia metsiä hakata.

Kosonen huomautti, että metsähallituksen osuus hakkuista on vain kuusi miljoonaa kuutiota vuodessa, eli murto-osa kokonaishakkuista. Miten voi rajoittaa yksityisten metsänomistajien hakkuita? hän tivasi ja opasti: "Jokainen voi ostaa metsää ja tehdä sillä, mitä haluaa."

Marinista ei saatu nytkään puristettua sdp:n kantoja hakkuumääriin. Hänen mukaansa puolue ei halua ottaa vielä kantaa hakkuisiin, koska niiden vaikutuksista hiilinieluun ei ole yhteistä näkemystä.

"Jos hiilinieluja voidaan lisätä, hakkuita voidaan maltillisesti lisätä", hän sanoi.

Sdp ei ole valmis korottamaan polttoaineveroa tällä haavaa. Sanna Marin sanoi, että ensiksi pitää katsoa jakeluvelvoitteen noston vaikutukset hintaan, vasta sitten aika arvioida muutoksia. Biopolttoaineen jakeluvelvoite nousee asteittain 2021 lähtien.

Putkosen mielestä energiapolitiikalla Suomesta ajetaan vientiteollisuus pois. Rkp:n Anders Adlercreutz huomautti, että "Matti on käsittänyt asian väärinpäin". Hän muistutti, että polttoaineen sekoitevelvoitteen käyttöönotto on viisinkertaistanut öljy-yhtiö Nesteen arvon.

Vasemmistoliiton Sarkkinen toivoi, ettei ilmastonmuutoksesta tehtäisi kansaa jakavaa kysymystä. Hänestä ilmastotalkoissa tarvitaan vaihtoehtoja ja kasvavat kustannukset pitää korvata pienituloisille.

Keskustelun vaisuin oli sinisten Tiina Elovaara, jonka mukaan siniset ovat valmiita lisäämään ydinvoimaa ja ruokavalinnoissa vastuu on yksilöillä.

Kd:n Ruotsala muistutti Putous-hahmoa toistellessaan, että Yhdysvalloissa on Piilaakso, Suomessa on puulaakso.