Keskustan kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen katsoo kansan maltillisen enemmistön nousseen esiin Hollannin vaaleissa.

– Hollannin vaalit katkaisivat ainakin hetkeksi tietyn oikeistoradikalismin aallon, joka on edennyt Unkarin, Puolan, Britannian ja USA:n vaalien ja lukuisten gallupien kautta. Hollannissakin vaaleja edeltävien päivien gallupit näyttivät Wildersin PVV-puolueelle suurta menestystä, mutta sitten tapahtui jotain. Vaalipäivänä äänestysprosentti nousi rajusti ilmeisesti 81 prosenttiin ja vaaleissa kansan maltillinen enemmistö näytti kaapin paikan, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

– Arvelen, että Hollannissa kansalaisten laaja enemmistö ei halunnut, että heistä tulee maa, joka olisi eurooppalainen esimerkki vihan lietsonnasta eri ihmisryhmien välillä. Ja se tapahtui sillä, että äänestyspaikoille marssi ilmeisesti ainakin miljoona tavallisesti nukkuvaa äänestäjää, jotka antoivat tukensa maltilliselle, humaanille ja kansanvaltaa rakentavalle politiikalle.

Vanhanen uskoo, että viimeisten päivien muutokseen vaikutti tapa, jolla ”pääministeripuolue määrätietoisesti vastasi Turkin syytöksiin”.

Keskustan sisarpuolue, oikeistoliberaali VVD säilytti vaaleissa suurimman puolueen asemansa ja voitti islaminvastaisen Vapauspuolueen selvästi, vaikka VVD menetti runsaasti edustajanpaikkoja ja Vapauspuolue puolestaan kasvatti hieman osuuttaan. Vanhasen mukaan VVD ”teki lähes ihmeteon”.

– Kahden pääministerikauden jälkeen se keskellä talousvaikeuksia kykeni säilyttämään selvästi suurimman puolueen aseman. Se menetti useita paikkoja, mutta sai tämän hetken tiedon mukaan 33 paikkaa. Wildersin puolue sai 20 paikkaa ja vain noin 13 prosenttia äänistä. Toissa vaaleissa se ylsi 15 %:in, Vanhanen summailee.

Vanhasen mielestä ”aatehistoriallisesti merkittävää Hollannin vaaleissa oli se, että oikeistoradikalismin vastavoimaksi äänestäjät valitsivat erityisesti maltillisen keskustan ja osittain maltillisen oikeiston eikä suinkaan punavihreää oppositiota”.

– Vasemmisto kokonaisuudessaan menetti paikkoja ilmeisesti Wildersille mutta vasemmiston sisällä painopiste siirtyi laitavasemmalle, Vanhanen lisää.

Lue myös: Pääministeripuolue suurin Hollannissa – islaminvastainen Wilders pettyi