Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhanen tunteet kuumenivat, kun perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari epäili, että EU:n laajeneva puolustusyhteistyö veisi Suomelta päätösvaltaa myös puolustuksen osalta.

Vanhanen ja Huhtasaari sekä SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen debatoivat torstaina Ylen Politiikkaradiossa muun muassa puolustuspolitiikasta.

–Missään ei ole mitään sadan prosentin turvatakuita. Ja tämä yhteinen puolustuspolitiikan kehittäminen: viedäänkö siinäkin päätösvalta pois, sanoo Huhtasaari.

–Ei, ei olla viemässä päätösvaltaa pois. Mihin tämä sinun epäilys perustuu? Levität tällaisia olettamuksia vähän niin kuin vihjeinä, mutta mihin se perustuu – kuka on esittänyt mitään sellaista puolustuspolitiikkaa, jossa EU veisi jäsenvaltioilta valtaa pois?, Vanhanen tivasi.

–Joka asiassa viedään, Huhtasaari vastaa.

–Kerro kuka on ehdottanut, Vanhanen vaati lähetyksessä.

–Tässä on, että enemmän valtaa komissiolle, enemmän Eurooppaa, enemmän rahaa Euroopalle, enemmän integraatiota. Kannattaisi kuunnella, mitä nämä Macronin, Merkelin ja Junckerin puheet oikein ovat. Se on ihan selvä, että salamitaktiikalla joka alueella halutaan viedä yhä syvempään integraatioon, Huhtasaari jatkaa.

Vanhanen ehdotti Huhtasaarelle, että tämä voisi vaalikampanjansa aikana selvittää, kuka on ehdottanut, että puolustusasioissa päätösvaltaa vietäisiin jäsenmailta EU:lle. Samalla Huhtasaari myönsi, että EU-maiden kesken tapahtuva tietojenvaihto ja yhteiset hankinnat ovat hyvää yhteistyötä.

–Mutta Laura, nyt sinä puhut itseäsi vastaan. Jos sinä haluat, että hankinnoissa ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa tehdään tietynlaisissa asioissa – puhumatta armeijasta – yhteistyötä, niin siihen vaaditaan sitä, että ollaan Euroopan unionissa mukana, Haatainen toteaa Huhtasaarelle.