Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen kysyy blogissaan, aikooko oppositio tosiaan tehdä välikysymyksen itselleen vanhustenhoidosta. Juha Sipilän (kesk) hallitus antaa huomenna keskiviikkona vastauksensa opposition välikysymykseen asiasta.

”Vihoviimeinen asia, josta nykyeduskunnan oppositio voi mielestäni tehdä välikysymyksen Sipilän hallitukselle, liittyisi kunnallisiin palveluihin. Kataisen hallituksen leikkaukset, joilla yritettiin tasapainottaa julkista taloutta, kohdistuivat erityisesti kuntien valtionosuuksiin. Vuoden 2015 rahassa nykyiset oppositiopuolueet leikkasivat kuntien peruspalveluista noin 1,5 miljardia euroa vuositasolla. Neljän vuoden jaksossa se tekisi yhteensä 6 miljardia euroa. Nämä leikkaukset kohdistuivat palvelutuotantoon, ja tällaisten leikkausten oloissa kunnat ovat joutuneet kilpailuttamaan palveluita. Jos vanhustenhuollossa on rahaa ja työntekijöitä liian vähän, vastausta ei kannata pyytää Sipilältä vaan katsoa oppositiopuolueiden palaverissa oman pöydän ympärille. Sipilän hallituksen leikkaukset kuntiin ovat jääneet indeksikorotusten jäädyttämiseen”, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Kataisen hallituksessa olivat mukana kokoomus, sdp, rkp, vihreät, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto, joka kuitenkin käveli ulos hallituksesta keväällä 2014. Oppositiopuolueet olivat viime vaalikaudella perussuomalaiset, keskusta ja keväästä 2014 alkaen vasemmistoliitto. Nykyisin hallituksessa istuvat keskusta, kokoomus ja siniset (hallituksen aloittaessa perussuomalaiset).

LUE MYÖS: ”Tämä maa on moraalisessa konkurssissa” – Jari Sarasvuo sauhusi Ylellä: Miten heitteillejättö on mahdollista hoivakodissa?

Vanhasen mielestä vasemmistopuolueet eivät voi syyttää nykyhallitusta myöskään kilpailuttamismallista.

”Oppositio vastustaa sotea ja samalla siihen liittyvää järjestelmämuutosta suhteessa yksityisiin hoiva-alan yrityksiin. Kuohuttava Esperi Care –yrityksen palvelusopimus Kristiinan kaupungin kanssa on tehty vanhan mallin mukaan, jossa kunta kilpailuttaa yrityksiä ja valitsee vain yhden yrityksen, jonka hoitoon kunta ohjaa sen kautta tulevat kuntalaiset. Vanhuksella tai hänen omaisillaan ei ole tässä sanansijaa. Sote muuttaisi järjestelmää siten, että maakunnan ei tarvitse tehdä valintaa yksittäisten yritysten väliltä, vaan asiakas valitsee hoiva-alan yrityksen tai julkisen vanhustenhuollon”, Vanhanen kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Vaikka tilastot näyttäisivät kauniilta, todellisuus on ihan toinen” – Tehyn johtaja: Riittävä hoito on ”täysin arvovalinta”

Oppositio toteaa välikysymyksessään:

”Kuntaliiton arvion mukaan tämän hallituskauden päätökset ovat supistaneet kuntien peruspalvelujen valtionosuutta 850 miljoonalla eurolla. Säästöjen sijaan hallituksella olisi mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa. Vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen ei voi jäädä odottamaan tulevaisuuden sote-ratkaisua.”

Vanhanen syyttää nykyistä oppositiota myös siitä, ettei se kyennyt päättämään henkilöstömitoituksesta, jota se nyt voimallisesti ajaa lakiin. LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

”Kolmas syy, minkä takia en odota oppositiolta välikysymystä on vanhuspalvelun henkilömitoitus. Heidän hallituksensa ei halunnut tai pystynyt päättämään asiasta vaan lykkäsi päätöksenteon eteenpäin”, Vanhanen kirjoittaa.

Sekä edellisessä että nykyisessä hallituksessa oleva kokoomus on ainoa puolue, joka vastustaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Nykyinen pääoppositiopuolue sdp on syyttänyt kokoomusta siitä, ettei asia edennyt edellisellä hallituskaudella.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?