Presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ehdottaa, että kutsuntoihin kutsuttaisiin myös tytöt, jotta koko ikäluokalle voitaisiin tehdä seulontaa syrjäytymisen ja yksinäisyyden varalta.

–Armeijan rinnalla kutsunnoissa kutsuttaisiin koko ikäluokka, kaikki pojat ja tytöt. Armeija hoitaisi oman hommansa niin kuin tähänkin asti poikien kanssa ja halukkaiden tyttöjen kanssa, mutta sitten muut viranomaiset voisivat terveydenhuollon puolella tehdä läpileikkauksen koko ikäluokkaan, Vanhanen sanoo Uudelle Suomelle.

–Käytäisiin keskustelua koulutussuunnitelmista ja työsuunnitelmista, mitä terveydelle kuuluu ja muuta. Se antaisi mahdollisuuden tällaiseen seulontaan. Viranomaiset saattaisivat pystyä poimimaan sieltä riskiryhmään kuuluvia myös yksinäisyyden kannalta, hän kertoo.

Vanhanen patistaa kuntia tarttumaan asiaan.

–Nyt kun uudet kunnat miettivät omaa toimintaansa, sinne jää kuitenkin koulutus ja terveyden edistäminen tehtäviksi, tämä saattaisi aivan hyvin sopia kuntien tehtäväksi, hän sanoo.

–Armeijahan toteuttaa kutsunnat usein kuntien kanssa yhteistyössä, usein käytetään kuntien tiloja, Vanhanen toteaa.

Vanhanen kertoo saaneensa idean koko ikäluokan kutsunnoista keskustanuorten piiristä. Hän nosti asian esiin eilen keskiviikkona Ylen A2-illassa, jossa aiheena oli yksinäisyys.

Hänen mielestään seulominen olisi hyvä tehdä juuri armeijaiässä, kun ammattikoulu tai lukio on ohi tai loppusuoralla.

–Yhteiskunnan tiukempi ote lapsiin ja nuoriin loppuu sillä hetkellä. Se olisi vielä vaihe, jossa kaikki saataisiin koolle, ja he vielä noudattaisivat kutsua, Vanhanen sanoo.

Hallitus ei ole Vanhasen mukaan kuitenkaan kannustamassa kuntia asiassa.

–Kyllä kunnilla on hurjan iso autonomia, ja kuntien tehtäviin tämä kuuluu. Ei kuntienkaan aina pitäisi odottaa, että hallitus sanoo mitä tehdään, hän toteaa.

Vanhanen korostaa, että kyse on yksinäisyyden lisäksi fyysisestä terveydestä.

–Yksi huolestuttava seuraus, minkä takia tämä yksinäisyysiltakin Ylellä järjestettiin, oli se, että kytkentä meidän peruskansantauteihin on aika vahva. Alkoholismiriski kasvaa, liikalihavuuden riski kasvaa, liikunnan vähäisyyden riski ja yleinen toimintakyvyn heikentymisriski kasvavat. Lihavuuteen liittyy myös diabetesriski. Terveyden edistämisen näkökulmasta etenkin nuorten kohdalla voisi terveydenhuoltoviranomaisella vähän velvoitekin antaa ohjeita ja patistaa.

–Ja ehkä se herättäisi nuoren itsensäkin. Ehkä vanhemmatkin siinä voisivat puuttua, hän pohtii.

Ylen A2-illassa pohdittiin ratkaisuja yksinäisyyteen. Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti, että myös köyhien perheiden lapsille pitää saada mahdollisuus koulun jälkeisiin harrastuksiin. Vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo osallistui keskusteluun Twitterissä.

–Leipäjohont pitäisi miettiä uusiksi, ovat matalan kynnyksen paikkoja kohtaamisille, mutta myös muuta kuin nälkää pitäisi poistaa, Ohisalo kirjoitti.