Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) sai ay-johtajat lauantaina takajaloilleen ilmoittamalla, että hallitus päättäisi merkittävistä työllisyystoimista jo syyskuun budjettiriihessä.

Vanhanen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronaviruskriisistä huolimatta hallitusohjelman kirjaus 30 000 työllistä tuovista toimista syksyn riiheen mennessä on yhä voimassa. Vanhanen katsoo myös, että moniin toimista ”työmarkkinaosapuolet on saatava mukaan”.

Vanhasen mukaan myös aktiivisen työvoimapolitiikan uudistukset ovat tärkeitä työllisyysasteen nostamiseksi, vaikka niiden vaikutusta olisi etukäteen vaikea arvioida.

”Mitä korkeammaksi työllisyysaste nousee, sitä enemmän sen edelleen nostamiseksi tarvitaan niin sanotusti vaikeasti työllistyvää työvoimaa, esimerkiksi osatyökykyisiä. Se vaatii aktiivista työvoimapolitiikkaa, eli tämä filosofia ei missään tapauksessa ole virheellistä”, hän kommentoi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vastasi heti, että työllisyyttä ei hoideta ”vain etuuksia heikentämällä”.

“Ikääntyneiden työllisyyden nosto vaatii muutoksia työelämässä, satsauksia työhyvinvointiin ja aktiivista, henkilökohtaista palvelua”, hän kommentoi Twitterissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkina-asioista vastaava johtaja Ilkka Oksala huomauttaa, että tarvitaan toimia, joilla oikeasti ja tutkitusti on myönteinen työllisyysvaikutus.

”Varmasti tarvitaan monenlaisia toimia. Eikä niistä kukaan ole kieltäytynyt neuvottelemasta. Mutta tarvitaan myös toimia, joilla oikeasti ja tutkitusti on myönteinen työllisyysvaikutus. Ilman niitä maan hallitus ei tule onnistumaan työllisyystavoitteessaan”, hän vastaa Elorannalle.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi, että budjettiriiheen on kasautumassa kovia paineita.

”Kovat odotukset ja paineet kasautumassa budjettiriiheen. Työllisyyskeinot kyllä tiedetään, mutta halutaanko niitä käyttää vai siirretäänkö vaikeat päätökset tulevaisuuteen.”

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen ennakoi vaikeaa tilannetta pääministeri Sanna Marinille (sd).

”Päätösperäisiä työllisiä mahdollista saada hallitusohjelman aikataululla ainoastaan toimilla, joita ay-liike vastustaa. Vaikea tilanne demaripääministerille, minkä lisäksi vihreät vaatii ilmastoimia, joka tarkoittaa käytännössä autoilun kallistamista”, hän arvioi Twitterissä.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen tulee budjettiriiheen mennessä päättää toimista, joiden virkamiehet arvioivat tuovan vähintään 30 000 uutta työllistä. Matti Vanhanen vakuuttaa, että hallitusohjelma sen työllisyyskirjaus ovat voimassa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman työryhmän toinen raportti koronaviruskriisin jälkihoidosta varoittaa, että koronakriisi jättää ison negatiivisen jäljen talouteen, ja väestön ikääntymisestä johtuvien rakenteellisten ongelmien ratkaiseminen on entistä vaikeampaa. Siksi talouden pelastustoimien ja elvytyksen jälkeen tarvitaan kipeitä päätöksiä valtion menojen ¬leikkaamisesta tai tulojen lisäämisestä.

Lue lisää: