Keskustan puheenjohtajuudesta luopuva pääministeri Matti Vanhanen ei suostunut tiedotustilaisuudessaan paljastamaan tarkempia syitä vetäytymiseensä.

Vanhanen vetosi yhä tulevaan jalkaleikkaukseensa, ja kuittasi toimittajien kysymykset muun muassa vaalirahakohun vaikutuksesta "kokonaisarviolla, johon vaikuttavat kaikki erilaiset syyt". Vanhasen mukaan myöskään Ylen lautakasasyytös ei ollut vetäytymisen takana.

-Siinä vaiheessa [päätöstä tehtäessä] oli lautakasat monella tapaa käsitelty, Vanhanen sanoi keskustan puoluetoimistolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Pääministeri myönsi, ettei jalkaoperaatio ole ainoa syy puolueen johtamisesta luopumiselle, mutta kieltäytyi erittelemästä "kokonaisarviotaan" lainkaan.

-Ajankohtaan vaikutti lähinnä se, että haluan hoitaa itseni kuntoon.

Vanhanen kielsi jyrkästi epäilyt siitä, että julkisuudentäyteiset pääministerivuodet olisivat vieneet häneltä voimat.

-En todellakaan ole uupunut, virtaa piisaa, hän korosti.

Vanhanen ilmoitti tiedotustilaisuudessa selvästi, että kesäkuussa valittava uusi puheenjohtaja ottaa halutessaan välittömästi pääministerin paikan hoidettavakseen. Tarvittaessa - eli uuden puheenjohtajan niin halutessa - Vanhanen on kuitenkin valmis hoitamaan loppuun viime eduskuntavaaleissa saaman "mandaatin".

-Minulla itselläni on kokemusta, millaista on ottaa pääministerin tehtävä vastaan muutaman tunnin varoitusajalla.

Vanhanen puolusti ratkaisuaan opposition syytöksiltä, joiden mukaan mahdollinen ylimääräinen pääministerin vaihto häiritsee hallituksen toimintaa pahasti Suomen taistellessa talouden taantumaan vastaan.

-Laman syvin kuoppa on jo takana päin, pääministeri sanoi uskovansa.

Vanhasen mukaan hallituksen toiminta ei häiriintyisi myöskään siitä, jos hän itse jatkaisi pääministerinä uuden puheenjohtajan otettua keskustan haltuunsa.

-Itse asiassa tämä voisi jopa parantaa hallituksen toimintakykyä. Ei tarvitsisi aivan sillä intensiteetillä kiertää kenttää kuin puheenjohtajana.

Vanhasen mielestä hänen johtamiensa hallitusten toimintakykyä ei ole heikentänyt se, että esimerkiksi SDP:n ja vihreiden puheenjohtajat eivät ole istuneet hallituksessa.

Kokoomus on ilmoittanut haluavansa koko hallituksen ottavan kantaa uuteen pääministeriin. Vanhanen sanoi muiden hallituspuoleiden kiinnostuksen olevan luonnollinen asia, sillä pääministerin vaihto "ei ole pelkkä ilmoitusasia". Vanhanen ei suoraan ottanut kantaa siihen, tuleeko keskustan uudesta puheenjohtajasta automaattisesti uusi pääministeri; Hänen mukaansa perustuslaki mahdollistaa myös sen, että eduskunta äänestää asiasta.

Keskustan uuden puheenjohtajan henkilöön Vanhanen ei puolueen perinteen mukaisesti ottanut kantaa.

Vanhanen toisti hakevansa eduskuntaan myös ensi vaaleissa ja kertoi olevansa valmis mielenkiintoisiin, korkeisiin tehtäviin jatkossakin.

Katso video tiedotustilaisuudesta täältä.