Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Antti Häkkänen ihmettelevät eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk) näkemystä, jonka mukaan tällä viikolla eronnut pääministeri Antti Rinne (sd) voisi olla uudessa hallituksessa ministerinä mukana.

”Puhemiehen linjaus on erikoinen. Tämän mukaanhan Rinne voisi palata eronsa jälkeen myös uuden hallituksen pääministeriksi? Ei kai eri ministerin tehtävissä voi olla erilaisia luottamusvaatimuksia”, Heinonen kysyy tiedotteessaan.

Lue lisää:

Antti Häkkäsen mukaan puhemiehen tulisi ”juuri tällaisina aikoina” puolustaa eduskunnan arvovaltaa ja asettua puoluepolitikoinnin yläpuolelle.

”Jos valtioneuvoston jäsen alkuviikosta menettää eduskunnan luottamuksen, ei hän nyt loppuviikosta voi tuosta noin vaan palata toiseen valtioneuvoston tehtävään”, hän kommentoi Twitterissä.

Matti Vanhasen mukaan Antti Rinne voi nousta seuraavan hallituksen ministeriksi. Hän korosti Ylen Ykkösaamussa, että sdp tekee päätöksen asiassa.

”Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä ajatella. Hän harkitsee itse. Puolueet tekevät päätöksensä. Muut kunnioittavat sitä, mihin sdp päätyy”, Vanhanen sanoi.

Lue myös:

Timo Heinonen huomauttaa, ettei eduskunnan luottamus voi korjaantua muutamassa yössä.

”Luottamus on kuin paperi, kun se kerran rypistyy niin ei sitä enää sitten oikein ainakaan helpolla uudelleen sileäksi saa. Kyllä nyt Rinteen pitäisi ottaa aikaa ja rakentaa luottamusta uudelleen rauhassa. Aika näyttää miten hän siinä onnistuu. Anteeksi totta kai pitää antaa, mutta tämä nyt kyllä on aikamoista vakavan tilanteen vähättelyä ja toteutuessaan jopa ylimielisyyttä”, hän kommentoi.

Heinonen sanoo ratkaisijan asemassa olevankin juuri keskustan, joka muutama päivä sitten veti luottamuksensa Rinteeltä.

”On vaikea uskoa, että keskustan kenttäväki ja äänestäjät voisivat tätä hyväksyä ja sulattaa. Jo se, että keskusta tuki Rinnettä saman tien hallitustunnustelijaksi tuntui repivän keskustalaisia. Toivotaan, että keskustalta löytyy tässä selkärankaa. Aika sitten voi tilannetta korjata, kuten on tapahtunut monille muillekin.”

Heinosen mukaan sdp:n ja keskustan toiminta tilanteessa on vain heikentänyt kansalaisten luottamusta politiikkaa ja eduskuntaa kohtaan.

”Nyt tarvittaisiin kunnioitusta myös äänestäjiä ja suomalaisia kohtaan. Eikä takertumista valtaan ja titteleihin.”

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen kertoi aikaisemmin lauantaina Uutissuomalaisen haastattelussa, että Antti Rinteen hallitus on kipuillut alkumetreistä lähtien ja sitä jatkunut pitkin syksyä.

Honkonen korosti, ettei keskusta osoittanut epäluottamustaan sdp:hen vaan hallituksen johtajaan, pääministeri Rinteeseen.

”Me olimme huolissamme siitä, jos olisimme jatkaneet Rinteen johdolla, olisimmeko saaneet hyvän hallitusohjelman toteutettua, kun välikysymyskeskustelussa pärjäämisestä ei ollut varmuutta. Tämä oli se kokonaisarvio ja tulimme siihen johtopäätökseen, että emme olisi.”

Lue myös: