Yritystukia perkaava parlamentaarinen työryhmä on ottanut työssään aikalisän, kertoo Tekniikka&Talous. Työryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) on tuskastunut tilanteeseen.

Työryhmän piti jättää raporttinsa helmikuun lopussa, mutta nyt tavoitteena on saada työ valmiiksi maaliskuun aikana. Ryhmän pitäisi esittää, miten yritystukia voitaisiin ohjata säilyttävistä tuista elinkeinorakennetta uudistaviin tukiin.

–Julkisuudessa on keskustelussa puhuttu seitsemästä-kahdeksasta miljardista . VATTin selvitykset siitä, mikä on yritystuki, eivät ole tästä maailmasta, Pekkarinen sanoo Tekniikka&Talouden haastattelussa.

Lue lisää: Orpo vastaa VATT:n arvosteluun: ”En ole valmis ottamaan riskiä työpaikoista”

Pekkarinen ihmettelee, mitä yritystukia ovat laveaan määritelmään lasketut matkailun, kulttuuripalvelujen, asumisen, liikenteen ja ruoan alennutut arvonlisäverokannat. Hän kysyy, pitäisikö esimerkiksi EU-tukia jättää ottamatta maatalous- ja rakennepoliittisina tukina tai mikä yritystuki on dieselin bensiiniä pienempi vero.

Seitsemän tai kahdeksan miljardin sijaan Pekkarisen mielestä yritystuissa pitäisi puhua parista kolmesta miljardista, mistä kovimman keskustelun kohteena olevat teollisuuden alemmat verokannat muodostavat noin miljardin.

–Ne menevät lähes yksinomaan suurteollisuudelle, jonka kustannuskilpailukykyä on kiky-sopimuksella yritetty parantaa.

Pekkarinen kehottaa miettimään, onko teollisuuden alempi energiavero säilyttävä vai uudistava tuki ja auttaako se ”Outokumpua tai UPM:ää uudistamaan toimintaansa vai säilyttämään jotain vanhaa”. Yritysten mukaan kustannuskilpailukyky on uudistumisen kannalta erittäin tärkeää. Pekkarisen mielestä tämä kuvaa sitä, kuinka vaikeaa linjausten tekeminen on.

– En ymmärrä, miksi hallitus tällaisen selvityksen laittoi liikkeelle ja miksi minä vielä suostuin puheenjohtajaksi.

Lähde: Tekniikka&Talous

Lue myös:

Raju ryöpytys yritystuille: ”Tämä on yksinkertaisesti skandaali”

Kohuraportti Suomen 4mrd:n euron yritystuista: ”Vain 10% edistää yrityksiä”

Nyt vastaa ministeri Lintilä: Tämän takia raporttia 4mrd.€:n tuista ei tuotu julki

Ekonomisti: Turhat yritystuet valuvat osakkeenomistajille – uskallettava luopua

Kansanedustaja yritystuista: ”Tämän järjestelmän ylläpito on täysin käsittämätöntä”