Hallitus valmistelee valmiuslain käyttöönottoa terveydenhuollon toimintaa turvaavien pykälien osalta, Helsingin Sanomat kertoo. Hallituslähteet vahvistavat asian myös Yleisradiolle.

Valmiuslain käyttöönotto vaatii poikkeusolojen toteamista. Tämä on valmistelussa hallituksessa, joka toteaa poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa, mutta poikkeusoloihin siirtymisestä ei ole tehty päätöstä.

Valmiuslain käytöllä ei tavoiteltaisi uusia rajoituksia, vaan turvattaisiin sairaaloiden toimintaa yltyneen koronaepidemian huipun aikana. HS:n mukaan hallitus valmistautuu ottamaan tarvittaessa käyttöön ainakin valmiuslain pykälät 86 ja 88, joiden nojalla voidaan poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräjoista sekä määrätä kunnallisia ja yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia muuttamaan laajasti toimintaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kannattama kolmen viikon baarisulku on Ylen mukaan käsittelyssä hallituksen neuvotteluissa jo tänään torstaina. THL esittää, että anniskelupainotteiset ”korkean riskin” ravintolatilat kuten baarit suljettaisiin kokonaan kolmen viikon ajaksi.