Keskustalla on selvä suunta oppositioon. Näin sanoi väistyvä toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnassa tiistaina median mukaan, kun uudet eduskuntaryhmät aloittivat järjestäytymisensä.

Muun muassa keskustan Suomenmaan mukaan Sipilä, joka luopuu keskustan puheenjohtajuudesta syksyllä, aikoo jatkaa eduskunnassa rivikansanedustajana. Hänellä ei Ylen ja Suomenmaan mukaan ole "minkäänlaisia ministerihaluja".

”Ei ole mi­tään mui­ta suun­ni­tel­mia kuin kan­sa­ne­dus­ta­jan teh­tä­vä”, Si­pi­lä sa­noi.

Sipilän mukaan hän on keskustellut hallitusneuvottelujen lähtökohdista useasti sdp:n puheenjohtajan, todennäköisen hallitustunnustelijan Antti Rinteen kanssa.

”Mut­ta kyl­lä kes­kus­tal­la on ai­ka sel­vä suun­ta nyt op­po­si­ti­oon. Se on kan­san pää­tös. Pi­tää ih­mei­tä ta­pah­tua nyt vaa­li­voit­ta­jien kes­ken jos kes­kus­ta oli­si hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa mu­ka­na”, Si­pi­lä ko­ros­ti Suomenmaan mukaan.

Ryhmät järjestäytyivät

Eduskuntaryhmät jatkoivat järjestäytymistään tiistaina. Keskustan ryhmän johdossa jatkavat eduskuntaryhmän entiset puheenjohtajat eli puheenjohtaja on Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtajat Hanna Kosonen ja Markus Lohi.

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Ville Tavio ja varapuheenjohtajiksi Jani Mäkelä sekä Arja Juvonen.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa toistaiseksi Krista Mikkonen ja varapuheenjohtajat ovat Emma Kari sekä Saara Hyrkkö.

Osa eduskuntaryhmistä on valinnut väliaikaisen ryhmänjohtonsa jo aiemmin.