Kreikan parlamentti on hyväksynyt maan kolmannen tukipaketin ja säästöohjelman yön yli kestäneen keskustelun päätteeksi. Asiasta kertovat muun muassa brittiyleisradio BBC ja kreikkalainen Kathimerini.

Kaikkiaan noin 85 miljardin euron tukilainojen ehtona on muun muassa veronkiristyksiä ja menoleikkauksia jo aiemmin kovia säästöjä tehneessä maassa. Euroalueen valtiovarainministerit keskustelevat tukipaketista myöhemmin tänään, ja Alexander Stubb (kok.) edustaa Suomea valtuuksin hyväksyä tukipaketti tietyin ehdoin.

BBC:n mukaan pääministeri Alexis Tsipras myös ”selvisi merkittävästä kapinasta” oman puolueensa Syrizan sisällä. Parlamentissa 222 kansanedustajaa äänesti paketin puolesta, 64 sitä vastaan ja 11 edustajaa oli poissa.

Ei-äänistä 31 oli peräisin syrizalaisilta edustajilta, samoin kuin kaikki 11 poissaolijaa, BBC kertoo. Tämä on merkittävin Tsiprasin vastainen liike puolueessa tähän asti.

Kreikka tarvitsee tukipaketin ensimmäisen osan euromaiden ja Euroopan keskuspankin (EKP) pystyttämältä EVM-rahastolta pikaisesti, jotta se kykenee maksamaan erääntyvän velkansa Euroopan keskuspankille. Mikäli Kreikka ei olisi hyväksynyt uuden paketin ehtoja, EKP olisi saattanut lopettaa hätäavun kreikkalaispankeille.

Uuden tukipaketin hyväksymisen vaihtoehto on myöntää Kreikalle lyhytaikaista niin sanottua siltarahoitusta, jotta Kreikka selviää aivan välittömistä velkasitoumuksistaan. Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos uhkasi aiemmin parlamenttia sillä, että mikäli kolmatta pakettia ei hyväksytä, hän joutuu pyytämään siltarahoitusta euromailta ja sanomaan hyvästit Kreikan havittelemille velkahelpotuksille.