Itsenäisiä uutissivustoja hiljennetään nyt vauhdilla Venäjällä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin varajohtaja, entisen Neuvostoliiton maihin erikoistunut Rachel Denber, kirjoittaa ”torstai-illan verilöylystä” järjestön verkkosivuilla.

–En muista voimakkaampaa median hiljennystä Venäjällä Neuvostoliiton jälkeisenä aikana, Denber kirjoittaa.

Mediavalvontavirasto Roskomnadzorin operaatio alkoi Denberin mukaan Lenta.ru-sivustosta, jonka päätoimittaja erotettiin keskiviikkona. Potkuja edelsi Roskomnadzorin varoitus ukrainalaisen nationalistijohtajan haastattelusta, joka julkaistiin Lenta.russa.

Varoituksen ja potkujen yhteys on vahvistamaton, mutta BBC:n mukaan sivuston johtoon nousee nyt Alexei Goreslavsky, joka vielä äskettäin päätoimitti vahvasti hallitusmyönteistä venäläissivustoa.

Torstaina Roskomnadzor määräsi Denberin mukaan venäläiset verkko-operaattorit sulkemaan pääsyn neljälle uutissivustolle, jotka ovat Denberin mukaan julkaisseet ”hyvin hallituskriittistä” uutissisältöä. Estetyt sivustot ovat Grani.ru ja EJ.ru sekä oppositiopoliitikko ja shakkimestari Garri Kasparovin ja oppositiojohtaja Alexei Navalnyn henkilökohtaiset sivustot.

Brittilehti The Guardianin mukaan estetyille sivustoille pääsee yhä Venäjän ulkopuolelta, sillä Roskomnadzorin käsky koskee Venäjällä toimivia operaattoreita. Venäjän sosiaalisessa mediassa myös kiertää ohjeita eston kiertämisestä.

Oppositiomielinen kaapelikanava TV Rain puolestaan on lopettanut lähetyksensä ja taloudellisesti kaatumisen partaalla mediaviraston aiemman varoituksen epäsuorana seurauksena, Denber kirjoittaa.

Denberin mukaan operaatio on mahdollinen joulukuussa voimaan astuneen uuden lain ansiosta. Venäjän syyttäjänvirasto voi uuden lain myötä ohjeistaa Roskomnadzorin sulkemaan verkkosivun 24 tunnin sisällä, mikäli sen katsotaan sisältävän ”ekstremististä” sisältöä tai kutsuvan ihmisiä joukkomielenosoituksiin tai luvattomiin julkisiin kokoontumisiin. Oikeuden määräystä ei tarvita, kuten ei myöskään ilmoitusta kyseiselle verkkosivustolle.

Denberin mukaan seuraus on se, että Krimin kyseenalaisen kansanäänestyksen lähestyessä ja Venäjän miehityksen jatkuessa ei näillä tapahtumilla pian ole Venäjällä kriittistä kertojaa.

Myös estettyihin sivuihin kuuluva Grani.ru kertoo asiasta verkkosivuillaan.