Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopuun tulitauon aikaansaamiseksi Syyrian hallituksen ja oppositiojoukkojen välille, kertovat muun muassa uutiskana Al Jazeera ja uutistoimisto AP.

Tulitauosta on neuvoteltu YK:n päämajassa New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Kaikkien konfliktin osapuolten toivotaan hyväksyvän sopimuksen perjantaihin puoleen päivään mennessä, ja tulitauko voisi alkaa jo lauantaina.

Terroristijärjestöiksi luokiteltuja Isistä ja al-Nusraa ei oteta mukaan sopimukseen. Keskeistä sopimuksessa ei olekaan sotatoimien lopettaminen terroristijärjestöjä vastaan, vaan tulitauon saaminen aikaan Syyriassa taistelevien hallituksen ja opposition joukkojen välille.

Yhdysvaltalaisarvioiden mukaan Syyrian konflikti muistuttaa jo ”sijaissotaa”, missä Yhdysvallat ja länsi on sodassa välillisesti Venäjän kanssa, kun lännen tukemat oppositiojoukot taistelevat Venäjän tukemia Bashar al-Assadin hallituksen joukkoja vastaan.

Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011 ja sen seurauksena ainakin 250 000 ihmistä on menehtynyt ja miljoonia on ajettu pakosalle.