Kuuden maatalousjätin yhdistymisaikeet herättävät poliitikoissa huolta ja ympäristötieteilijöissä ja maanviljelijöissä jopa kauhua. Maatalousalaa ovat hallinneet kuusi yritystä: Bayer, Monsanto, Dow, DuPont, Syngenta ja BASF.

Tällä hetkellä on vireillä useita yhdistymishankkeita: Bayer on tehnyt ostotarjouksen Monsantosta, DuPont on ehdottanut yhdistymistä Dow’n kanssa ja kiinalaisjätti ChemChina aikoo osta Sygentan, Vox-lehti kuvailee.

Jos nämä kaikki kaupat toteutuvat, kolme suurinta maatalousyritystä myisi 59 prosenttia maailman patentoiduista siemenistä ja 64 prosenttia torjunta-aineista, Vox kertoo.

Eniten keskustelua on herättänyt Bayerin ja Monsanton mahdollinen fuusio. Ympäristötieteilijä Susanne Schmidt kertoo Financial Timesissa, että ajatuskin kyseisestä fuusiosta täyttää hänet kauhulla.

– Mitä suuremman markkinaosuuden he saavat, sitä vaikeampaa tulee olemaan kontrolloida heitä, hän sanoo.

Vihreä brittimeppi Molly Scott Cato yrittää pysäyttää kauppaa muun muassa nettiaddressin avulla. Jos kauppa toteutuu, ”megakorporaatio Bayer voisi päättää käytännössä yksin, mitä pelloillamme kasvaa ja mitä [ruokaa] lautasellemme päätyy”, hän sanoo.

Bayerin ja Monsanton yhdistelmä hallinnoisi yli neljännestä siementen ja torjunta-aineiden maailmanmarkkinoista.

Suuret fuusioaikeet huolettavat poliitikkoja myös siksi, että alan keskittyminen voi tarkoittaa kilpailun ja innovaatioiden kuihtumista. Maanviljelijät uskovat, että fuusiot nostavat ruoan hintaa.