Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula arvioi, ettei rikkaille asetetusta omistuskatosta olisi ainakaan mitään haittaa Suomessa.

Vihreän vasemmiston pääsihteeri Mia Haglund esitti hiljattain kymmenen miljoonan euron omistuskattoa rikkaille.

”Ylimenevä osuus kerättäisiin rikkailta saman tien ja kohdistettaisiin muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja nälänhädän lopettamiseen”, Haglund kirjoitti koluminissaan Ylioppilaslehdessä.

Anna Kontula linjasi Ylen Sannikka & Ukkola -ohjelmassa perjantaina, että maapallon varallisuus on tulevaisuudessa pakko jakaa jollain tapaa uudelleen.

”Ei siitä (omistuskatosta) ainakaan mitään haittaa olisi. En usko, että se yksin ratkaisisi kauhean paljon, mutta voisihan se olla hyvä alku”, hän sanoi.

Kontulan mukaan kapitalismista seuraa eriarvoistumista, pääomien keskittymistä ja ilmastonmuutos.

”Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia. Keskeinen ilmastonmuutoksen syy on se, että kapitalismi pakottaa meidät jatkuvaan kasvuun, vaikka ekologiset rajat ovat tulleet vastaan jo ajat sitten.”

Ohjelmassa mukana ollut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi oli kuitenkin sitä mieltä, että kapitalismi päinvastoin luo hyvinvointia.

”Kansainvälinen kauppa ja yksityisyrittäminen ovat nostaneet miljardeja ihmisiä köyhyydestä pois, tehokkaammin kuin mikään muu asia maailmassa.”

Arvostettu talouslehti Financial Times on esittänyt kapitalismin ”nollausta”. Lehden mukaan yritysten täytyisi nykyisin ottaa huomioon omistajien lisäksi laajemmat joukot.

LUE LISÄÄ: