Katastrofaalisen pahalle mehiläispopulaatioiden romahtamiselle on löydetty uusi selitys. Intialaisen Chandigarh's Punjab -yliopiston tutkijat uskovat, että matkapuhelinten säteily sekoittaa mehiläisten suunnistusaistit.

Brittilehti Telegraphin mukaan tutkijat uskovat, että tämän seurauksena esimerkiksi brittien mehiläispopulaatiot ovat vähentyneet 15 prosenttia kahden viimeisen vuoden aikana. Mehiläisten joukkotuhon katastrofaalisista vaikutuksista maapallolle on uutisoitu laajasti parin viime vuoden aikana.

Tutkijat päätyivät tuloksiin vertailemalla kahden mehiläispesän tuottavuutta. Toiseen pesään oli asennettu kaksi matkapuhelinta, jotka olivat päällä 15 minuuttia päivässä kolmen kuukauden ajan.

Kolmen kuukauden jälkeen tutkijat havaitsivat, että kännyköille varustetun pesän koko oli kutistunut merkittävästi. Kuningatarmehiläisen tuottamien munien määrä oli vähentynyt myös merkittävästi, ja mehiläiset myös lakkasivat tuottamasta hunajaa.

Tutkijat syyttävät elektronisia laitteita ympäristön "elektrosaastuttamisesta".

Aiemmin tutkimuksissa mehiläisten joukkotuhojen suurimpana syynä on pidetty kemikaaleja. Muiksi syiksi on lueteltu bakteeritartunnat, kemikaalimyrkyt ja liian tehokas kasvatus.

Mehiläispopulaatioiden romahtaminen on valtava uhka viljasadoille. Ilmiöstä kertovan brittilehti Guardianin mukaan kolmannes kaikesta syömästämme ruoasta on riippuvaista mehiläisten pölytyksestä.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että mehiläisillä on oma osuutensa 30 miljardin euron globaalissa taloudessa.