Mehukatti-mehutiivisteen kuluttajahinnassa on ensi vuonna veroja jopa 44 prosenttia, laskee mehuyhtiö Eckes-Granini, joka valmistaa muun muassa Marli-brändin mehuja.

Valtiovarainministeriö aikoo korottaa virvoitusjuomaveroa ensi vuoden alusta. Elintarviketeollisuuden mukaan vero määräytyisi jatkossa sokeripitoisuuden mukaan. Valmistevero nousisi Elintarviketeollisuusliiton ja Eckes-Graninin mukaan 22 senttiin litralta (juomavalmiina), kun se nyt on 11 senttiä litralta.

Tämän lisäksi mehutuotteista maksetaan 14 prosentin arvonlisäveroa sekä tuotteesta riippuen juomapakkausveroa.

–Esimerkiksi 1,5 litran tiivistemehukannun kuluttajahinnassa olisi valtiovarainministeriön ehdotuksen jälkeen ensi vuoden alusta alkaen veroa jopa 44 prosenttia. Tämä tarkoittaa yli euron nousua kuluttajahintaan, Eckes-Granini laskee tiedotteessaan.

Yhtiön markkinointijohtaja Torsti Hurmerinta sanoo, että ”veroja on kohta yhtä paljon kuin bensassa”.

–Mikäli valtiovarainministeriön ehdottama veronkorotus toteutuu, hyvin todennäköisesti verovapaata Mehukattia raahataan Virosta lahden yli Suomeen, Hurmerinta väittää.

Eckes-Graninin mukaan sokerivero ”tulee väistämättä vähentämään täysmehujen käyttöä mehutuotteissa ja suuntaamaan tuotekehitystä keinomakeuttajien ja lisäaineiden käyttöön”.

–Viranomaistoimin ei ole järkevää lisätä keinomakeuttajien käyttöä nykyisestään, sillä keinomakeuttajille, kuten aspartaamille, on annettu käyttörajoituksia, yhtiö ihmettelee.

–Missään muussa EU-maassa sokeripitoisuus ei ole verotuksen peruste.

Myös Elintarviketeollisuusliitto vastustaa valtiovarainministeriön suunnitelmia. Liiton mukaan valmisteveron tuplaaminen uhkaa kotimaista juomateollisuutta.