Edward Snowden vieraili Joe Rogan Experience -podcastissa, jossa hän kertoi kuinka valtiot ovat vakoilutoimissaan siirtyneet mobiili ensin -ajattelutapaan, kiitos älypuhelinten yleisyyden.

Snowden sanoo, että puhelinoperaattorit voivat seurata laitteiden liikkumista kuuluvuusalueellaan ja siten päätellä missä ja miten käyttäjä kulkee. Koska puhelimet ovat yksilöitä kuten niitä kantavat ihmisetkin, on helppo päätellä kuka kännykkää kantaa.

”Aina, kun kannat puhelinta mukanasi ja se on päällä, yhtiöt luovat sijainnistasi merkinnän. Sitä ei välttämättä säilytetä ikuisesti, eikä sellaiseen itse asiassa ole mitään järkevää syytäkään, mutta näille yhtiöille sijaintitiedot ovat arvokasta dataa”, Snowden selittää.

Snowdenin mukaan kaikki tämä data säilötään osana massavalvontaa, täysin riippumatta siitä onko henkilö tehnyt mitään väärää.

”Ja tässä on kyse vain siitä miten olet yhteydessä puhelinverkkoon. Tässä ei siis huomioida kaikkia niitä puhelimilla olevia sovelluksia, jotka ovat yhteydessä verkkoon vieläkin aktiivisemmin”, Snowden alleviivaa.

Snowdenin mukaan puhelimen voi tietysti myös sammuttaa, mutta voiko käyttäjä lopulta olla varma, että tiiviisti suljettu laite todellisuudessa on pois päältä?

”Kun olin esimerkiksi Genevessä CIA:n palveluksessa, meillä kaikilla oli sellaiset huumekauppiaan puhelimet. Niitä vanhoja luureja, jotka eivät ole älypuhelimia. Syy tähän on se, että niissä oli irrotettava selkämys jonka poistamalla pääsi kiskaisemaan akun irti”, Snowden kuvaa.

Snowdenin mielestä isoin ongelma älypuhelinten käytössä onkin se, että emme tiedä mitä kännykkä tekee tai mihin se on yhteydessä.

”Apple ja iOS valitettavasti tekevät mahdottomaksi sekä nähdä millaisia verkkoyhteyksiä puhelin jatkuvasti luo että hallita näitä yhteyksiä.”

Snowdenin mielestä olisikin käyttäjän edun mukaista, jos tämä voisi tehdä fiksuja, sovelluskohtaisia tai yhteyskohtaisia päätöksiä.

”Jos puhelimessa olisi nappi jossa lukisi ”Tee mitä haluan mutta älä vakoile minua”, totta kai sitä nappia painettaisiin! Sitä nappia ei kuitenkaan tällä haavaa ole olemassakaan. Sekä Google että Apple – ja valitettavasti Apple on tässä Googlea parempi – eivät kumpikaan halua tällaisen napin koskaan syntyvänkään. Itse asiassa, molemmat aktiivisesti pyrkivät estämään sitä kutsuen sitä turvariskiksi, ja tietystä näkökulmasta katsottuna eivät ne väärässäkään ole”, Snowden kuvaa puhelinjättien roolia asiassa.

Snowden selventää, että Google ja Apple eivät halua tällaista ominaisuutta käyttöjärjestelmiinsä, koska se on niiden mielestä liian monimutkainen tavallisen ihmisen käytettäväksi.

Snowden kuitenkin kehuu uutta Android 10 -käyttöjärjestelmää siitä, että se tarjoaa käyttäjälleen vähän enemmän liikkumavaraa yksityisyytensä suojaamiseksi. Uusi Android antaa käyttäjän säätää gps-paikannuksen tarkkuutta, kytkeä kohdennetut mainokset pois päältä, rajata taustalla olevien prosessien toimintaa, sekä asettaa sovellukselle rajoitteita päästä laitteen yksilöllisiin tietoihin kuten IMEI-numeroon käsiksi.

Android Authority toteaa, että Snowdenin haastattelu ei lopulta ollut kovinkaan paljastava, mutta se havainnollisti hyvin kuinka valmistajat, operaattorit ja hallitukset voisivat tehdä paljonkin enemmän ihmisten yksityisyydensuojan eteen.