Teollisuusliitto on hyväksynyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemät sovintoesitykset mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloille. Aloilla käynnissä olevat tai alkaviksi suunnitellut työtaistelutoimet lopetetaan välittömästi. Teollisuusliiton mukaan töihin palataan jo tänään sunnuntaina kello 22.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen korostaa, että sovintoesitys syntyi poikkeuksellisen pitkien ja vaikeiden vaiheiden jälkeen. Neuvottelujen lähtökohtana oli työnantajapuolen erittäin raskas heikennyslista nykyisiin työehtoihin.

”Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa. Sovintoesitys poistaa kuitenkin talkootunnit eli 24-kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset. Kiitos tästä kuuluu erityisesti painostustoimiin osallistuneille jäsenillemme”, Lehtonen sanoo.

Mekaaniseen metsäteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen hyväksytyt sovintoesitykset tuovat aloille yleistä palkankorotuslinjaa myötäilevät 3,3 prosentin korotukset 25 kuukauden sopimuksissa. Palkattomista kiky-tunneista luovutaan. Työnantajille tulee kuitenkin mahdollisuus lisätä rajatusti palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n mukaan uudet työehdot mahdollistavat aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin, koska vaikka kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät.

”Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti,” Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kommentoi.

Paikallisesti voidaan sopia tehtaiden jatkuvasta käynnistä aiempaa alemmilla kustannuksilla. Muutos on Hollménin mukaan merkittävä, sillä vanhan sopimuksen mukaiset lisäkorvaukset tekivät keskeytymättömän käynnin niin kalliiksi, että työt sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla keskeytettiin viikonlopuksi tai sunnuntaiksi.

”Nyt sahoilla ja vaneritehtailla voidaan parhaimmillaan lisätä tuotantoa. Ratkaisut tukevat työllisyyttä, sillä lisätuotanto voi mahdollistaa lisätyön tarjoamisen”, Hollmén toteaa.

Hän sanoo, että suomalaisten tehtaiden kykyä vastata kysyntään parantaa myös vuosiloman sijoittelun vapauttaminen. Vuosilomaa voidaan jatkossa pilkkoa ja siirtää pidettäväksi kesän kysyntähuipun ulkopuolelle, mikä vähentänee myös tarvetta turvautua lomautuksiin sesongin ulkopuolella.

”Työmarkkinajärjestelmässä on perustavanlaatuinen valuvika”

Teollisuusliiton hallitus päätti sovintoesitysten hyväksymisestä yksimielisesti lauantaina ylimääräisessä kokouksessaan.

Sovun löytymisen myötä Teollisuusliitto lopettaa kaikki lakot, tukilakot ja ylityökiellot, jotka ovat voimassa tai alkamassa näillä aloilla. Samoin painostustoimista luovutaan nyt myös biotuotealalla, jossa neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa jatkuvat.

Metsäteollisuus ry sanoo pitävänsä Teollisuusliiton toimintaa neuvottelukierroksella poikkeuksellisen vastuuttomana. Työnantajien mukaan Teollisuusliitto ripustautui ideologisesti kiky-tunteihin ja jarrutti kuukausikaupalla sopimista.

”Sopu uusista työehdoista olisi voitu saada jo syksyllä, kun työrauha oli vielä voimassa. Työmarkkinajärjestelmässä on perustavanlaatuinen valuvika, kun tällainen toiminta on mahdollista”, Hollmén korostaa.

Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan. Neuvottelutulos syntyi perjantaina myös kumiteollisuuteen, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty liiton elimissä. Suurimpia vielä avoinna olevia aloja ovat mm. lasikeraaminen teollisuus sekä metsurit.

Lue seuraavaksi: