Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, että presidentti Donald Trump voi käyttää 2,5 miljardia dollaria puolustusministeriön varoja Meksikon rajamuurin rakentamiseen. Päätös syntyi äänin 5-4.

Trump on hehkuttanut päätöstä Twitterissä.

”Vau! Iso voitto muurille. Iso voitto rajaturvallisuudelle ja laillisuudelle”, hän kirjoitti.

;

Aikaisemmin kongressi on evännyt muurin rahoituksen ja Trump julisti helmikuussa tämän vuoksi hätätilan Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle raja-alueelle.

Lue lisää: Suomalaisarvio Donald Trumpin julistuksesta: ”Saa nyt poliittisesti kokea sen, miksi hätätilaa pidettiin äärimmäisenä keinona - 2020 vaalit alkoivat todenteolla”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola huomauttaa, että myös nyt oikeus jätti auki mahdollisuuden rahoituksen kumoamiseen esimerkiksi kongressissa.

”Trumpille voitto. Mutta päätös eksplisiittisesti jätti auki presidentin kannan kumoamisen muilla perusteilla ja muiden toimesta. Kongressille ja osavaltioilla on tapauksensa oikeusprosessissa”, hän tviittaa.

Kansalaisjärjestö American Civil Liberties Union (ACLU) on BBC:n mukaan jo ilmoittanut pyytävänsä liittovaltion vetoomustuomioistuinta jouduttamaan käynnissä olevaa valitusprosessia.