Palkitun Reindeerspotting-dokumenttielokuvan päähenkilö Jani kuoli ilmeisesti ulkomaanreissulla, päästyään jo vankilassa irti huumeista, kertoo elokuvan tuottaneen Bronson Club Oy:n tuottaja Jesse Fryckman Uudelle Suomelle.

Huumeet eivät tuotantoyhtiön mukaan aiheuttaneet hieman alle kolmikymppisen Janin kuolemaa. Tarkempia tietoja Fryckmanilla ei ole. Ilta-Sanomien mukaan poliisi ei epäile tapahtumaan myöskään liittyvän rikosta.

Fryckman kertoo Janin lähteneen ulkomaille keväällä päästyään vankilasta. Reissusta oli tulossa erilainen kuin elokuvan huumehöyryinen Euroopan-reissu.

-Hänhän oli vankilassa ilmeisesti täysin kuivilla. Hän lähti reissuun tavoittelemaan toisen tyyppistä elämää, ja jäi sille tielle, Fryckman sanoo.

Fryckmanin tietojen mukaan Jani oli aluksi reissussa yhdessä ystävänsä, ainutlaatuisen dokumentin ohjanneen ja kuvanneen Joonas Neuvosen kanssa.

-Sitten Jani jäi yksin viettämään rauhaisaa eloa vankilakierteen jälkeen. Sitä en tiedä, mitä hän siellä puuhasi, Fryckman kertoo.

Locarnon elokuvafestivaaleilla palkittu Reindeerspotting sai Suomessa harvinaisen K18-ikärajan, sillä se näytti huumeiden käyttöä ja käyttäjien rikoksia poikkeuksellisen avoimesti ja läheltä.

Fryckman ei osaa sanoa, mitä Jani tuumi dokumentin saamista kehuista ja palkinnoista, mutta uskoo tämän olleen tyytyväinen dokumentin herättämään keskusteluun. Tulihan aloite dokumentin tekoon päähenkilöltä ja ohjaajalta, ystävyksiltä, itseltään.

-Heidän tarkoituksensa oli näyttää, millaista hänen elämänsä ja tämän tyyppinen elämä on, kertoo Fryckman.

-Elokuvan julkistuksen jälkeen Jani jäi tarkoituksella syrjään julkisesta keskustelusta. Hän halusi kertoa tarinansa, mutta ei jäädä puimaan sitä sen enempää.

Fryckmanin mukaan jää jokaisen itsensä päätettäväksi, halusiko Jani myös valistaa ihmisiä huumeiden käytön vaaroista.

-Mutta keskustelua haluttiin herättää.

Tässä myös onnistuttiin. Fryckmanin mukaan tekijät ovat saaneet elokuvasta pääosin hyvää palautetta päihdetyön ammattilaisilta, ja myös elokuvan käyttöä huumevalistustyössä on pohdittu.

Kuolemasta kertoi keskiviikkona Lapin Kansa verkkosivuillaan.