Ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen jättää syyttömyysolettaman sivuun blogikirjoituksessaan Kempeleen tapauksesta. Hän varoittaa seksuaalisen häirinnän määrän kasvusta Suomessa.

Virtanen kirjoittaa blogissaan turvapaikanhakijatilanteesta ja Kempeleen epäillystä nuoren tytön raiskauksesta. Virtanen väitti kirjoituksessaan alun perin suorasukaisesti, että ”Kempeleen raiskaaja oli turvapaikanhakija”.

Poliisi ei ole vahvistanut, että epäilty olisi turvapaikanhakija, mutta hänen on kerrottu olevan ulkomaalaistaustainen tai ulkomaalainen nuori mies. Virtanen tarkensikin myöhemmin tekstiinsä, että kyseessä oli ”mitä ilmeisimmin” turvapaikanhakija.

Virtasen teksti on julkaistu ennen kuin käräjäoikeus torstaina vangitsi nuorukaisen todennäköisin syin epäiltynä sekä törkeästä raiskauksesta että törkeästä lapsen hyväksikäytöstä. Tosin syyttömyysolettama koskee myös todennäköisin syin epäiltyä.

Eikö poliisitutkinta ole vielä asiassa kesken ja tuomio antamatta, Samuli Virtanen?

– On varmasti, Virtanen vastaa Uudelle Suomelle.

Kirjoitatte kuitenkin [syyllisyydestä] varmana?

– Otetaan sanat takaisin sitten, jos on mennyt väärin. Korjaan ilman muuta, jos se ei paikkaansa pidäkään, Virtanen sanoo.

Virtanen kirjoittaa blogissaan myös, että epäilty raiskaus ei olisi ensimmäinen turvapaikanhakijan tekemä ja ”että seksuaalisen häirinnän määrä on lisääntynyt eksponentiaalisesti”. Aiemmin hän kirjoitti seksuaalirikosten lisääntymisestä, mutta muokkasi tekstiään. Korjattua versiota hän perustelee julkisilla mediatiedoilla.

Poliisi on kertonut joidenkin vastaanottokeskusten ympäristössä havaitusta eriasteisesta seksuaalisesta häirinnästä, ja lisäksi julkisuudessa on ollut tietoja toisestakin epäillystä raiskauksesta, joka mahdollisesti liittyy turvapaikanhakijoihin. Lisäksi sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tänään, että Saarijärvellä on otettu kiinni kaksi irakilaista turvapaikanhakijamiestä epäiltynä teinitytön häirinnästä.

Onko raiskaustapauksia, joissa epäiltynä olisi turvapaikanhakijoita, siis enemmänkin, Samuli Virtanen?

– Tuohon en ikävä kyllä voi kommentoida, Virtanen sanoo.

Tilastokeskuksen viimeisimpien julkisten tietojen mukaan esimerkiksi syyskuussa poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä oli pienempi kuin edellisen vuoden syyskuussa.

Virtanen kirjoittaa blogissaan, että Kempeleen järkyttävän tapauksen kohdalla ei pidä ylireagoida, vaan ”tehdä oikeat johtopäätökset ja toimia niiden mukaan”. Mitä nämä johtopäätökset ja toimet sitten ovat?

– Pitkälti jatkaa sillä linjalla, mitä hallitus on tähänkin asti tehnyt. Pyritään reagoimaan kriisiin ja etsimään keinoja, millä maahanmuuttopolitiikka on hallinnassa, Virtanen sanoo.

– Levottomuuksia ja [kantaväestön taholta] vastaanottokeskuksiin kohdistuvia iskuja on ollut eri puolilla Suomea ja se on semmoinen asia, minkä ei missään nimessä toivota lisääntyvän.

Virtasen mukaan Suomen kantokyky on ylittynyt pakolaiskriisissä. Jos tulijamääriin pitää mielestänne puuttua, niin millä keinoin siihen voidaan puuttua?

– Niitä etsitään. Se on ydinkysymys tässä, Virtanen sanoo.

– Toimet ovat olleet oikeita, mutta eivät riittäviä, hän sanoo hallituksen toimista.

Blogissaan Virtanen kirjoittaa, että nyt olisi ”aika tehdä päätös siitä, että Suomi ei ota vastaan turvapaikanhakijoita, ennen kuin tällä hetkellä jonossa olevat hakemukset on kaikki käsitelty, kielteisen päätöksen saaneet karkotettu maasta ja myönteisen päätöksen saaneet kotiutettu”.

Alun perin Virtasen tekstissä puhuttiin raiskaajista monikossa, mutta tämä oli Virtasen mukaan inhimillinen virhe ja teksti lähti julki liian aikaisin. Hän korjasi virheen sen huomattuaan. Poliisi tiedotti keskiviikkona, että Kempeleen raiskausepäilyn vuoksi pidätetyistä toinen on vapautettu ja hänellä ”ei ole mitään tekemistä tutkittavan asian kanssa”.

Samuli Virtanen on perussuomalaisten hallitusryhmän poliittinen valtiosihteeri, joita Sipilän hallituksella on yksi kullakin hallituspuolueella. Hän toimii valtiosihteerinä niissä ministeriöissä, joissa ministerit Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Hanna Mäntylä toimivat.