Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) nousua Saksan liittopäiville on pidetty järkyttävänä, kertoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) Brysselin tunnelmista. Sosialidemokraattien jättäytyessä hallitusyhteistyöstä Angela Merkelin CDU:n kanssa, Saksaan voi tuloksena syntyä hitusen Eurooppa-kriittisempi ”Jamaika”-hallitus.

–Ulospäin näkyi isona se polarisoituminen, kun AfD:stä oli tosi iso huoli monella Brysselissä toimivalla saksalaisella ja päällimmäisenä se, kuinka järkyttävää on, että tällainen puolue palaa sotien jälkeen parlamenttiin. Sen koettiin heijastelevan historiattomuutta, mikä nostaa päätään, Kumpula-Natri sanoo.

Sunnuntaina Saksan hallituspuolueet CDU/CSU sekä SPD ottivat peräti 13,7 prosenttiyksikön vaalitappion. Heti vaalin jälkeen SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz julisti, ettei puolue aio hallitukseen. Schulz on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä ja hän kuuluu samaan sosialistien ja demokraattien ryhmään kuin Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri pohtii, että juuri CDU:n ja SPD:n muodostama hallitus olisi ollut Saksalle Eurooppa-myönteisin vaihtoehto.

–Jos SDP:ltä olisi ollut EU-myönteinen valtiovarainministeri ja sitten vielä EU-myönteinen Merkel, niin se olisi ollut ehkä se kaikkein avantgardistisin hallituspohja.

Yhtenä mahdollisena hallituspohjana on julkisuudessa esitetty niin kutsuttua Jamaika-vaihtoehtoa, missä Merkelin johtamaan hallitukseen tulisivat mukaan liberaalit ja vihreät. Kumpula-Natri huomauttaa, että hieman yllättäen liberaaleja pidetään Saksassa selvästi EU-kriittisempänä puolueena kuin millaiseksi sen eurooppalainen viiteryhmä Alde mielletään.

–Vihreät ovat yhteistyön ja integraation kehittäjiä ja kannattajia ja liberaalit sitten toiseen suuntaan. Se varmasti tasaa näitä linjoja.

–En usko, että Eurooppa-kehitys pysähtyisi tai väsähtäisi, koska Merkel on siihen sitoutunut ja hän on edelleen liittokansleri. Ei hän jää yhden puolueen vangiksi kokonaan, mutta hallituksessa tehdään sopimuksia sitten, että tätä tehdään ja tätä ei. Se varmasti vie innokkaimpia kulmia komission esityksistä ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visioista.

Tällaisessa visiokeskustelussa ovat olleet esillä muun muassa ideat euroalueen yhteisestä budjetista, eurooppalaisesta valuuttarahastosta sekä euromaiden ja Euroopan komission yhteisestä ”valtiovarainministeristä”.

Macron itsekin koki vaalitappion sunnuntaina Ranskan senaatin välivaaleissa. Voitokkaan presidentinvaalin jälkeen ”macronistit” olivat voittaneet enemmistön Ranskan parlamentin alahuoneen paikoista.

Kumpula-Natri arvioi, että tuoreella vaalitappiolla tuskin on vaikutusta Ranskan Eurooppa-linjoihin.

–Ranskassa presidentillä ja hänen hallituksellaan on niin tosi paljon valtaa ilman parlamenttikontrollia, että tällä tuskin merkitystä on. Senaatin linjat ovat myös hyvin Eurooppa-myönteisiä, Kumpula-Natri sanoo.

–Mutta oman viiteryhmäni kannalta ne vaalit olivat helpotus. Se antaa puolueelle vähän jälleenrakentamisen eväitä katastrofaalisen presidentinvaalin jälkeen, europarlamentaarikko sanoo viitaten Benoît Hamonin 6,3 prosentin äänisaaliseen.

–Ja kun [kansallismielisen Front Nationalin keulahahmo] Marine LePen pääsi AfD:tä onnittelemaan vaalituloksesta, niin ei sitten omassa menestyksessään yhtä mainiota viikonloppua kokenut.

LUE MYÖS:

Saksassa vaihtuu hallitus – Toteutuuko nyt ”Jamaika”?

Heti repeämä Saksan kansallispopulisteissa – puheenjohtaja yllättyi ”uutispommista” tiedotustilaisuudessa

Näkökulma: Mitä Suomi edellä sitä Saksa perässä