Kansanedustaja Merikukka Forsius (kok) on tehnyt lakialoitteen perusopetuksen ryhmäkokojen kurissa pitämiseksi.

Forsiuksen lakialoitteen mukaan 1.-2. luokilla opetusryhmässä saisi olla enintään 20 oppilasta. Tämä ei sulje pois pienempiä ryhmiä vaan ainoastaan asettaa ylärajan opetusryhmille.

Forsiuksen mukaan luokkakokojen rajaaminen on aloitettava jostain, ja on parempi puuttua oppilailla mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin ja kehityshäiriöihin mahdollisimman aikaisin. Forsiuksen mukaan hänen lakialoitteensa on kuitenkin kompromissi.

On esitetty, että ikäluokkien pienenemisestä vapautuvat noin 80 miljoonaa euroa käytettäisiin ryhmäkokojen pienentämiseen.

- Ensinnäkään siitä, että raha todella käytettäisiin ryhmäkokojen pienentämiseen kouluissa, ei ole mitään takeita ilman korvamerkintää. Toiseksi vuosien 2008-2011 kehyspäätökseen varattu 80 miljoonan euron lisärahoitus on riittämätön perusopetuksen ongelmien korjaamiseksi, sanoo Forsius tiedotteessa.

- Pelkät suositukset opetusryhmien koosta eivät riitä. Ne ovat päättäjille näennäisen helppo ulospääsy tilanteista, joissa vaaditaan vastuunkantoa ongelmien ratkaisemiseksi", sanoo Forsius. Selkein ja ainoa tehokas tapa puuttua paisuviin luokkakokoihin on säätää enimmäiskoosta lailla, laukoo Forsius.