Presidenttiehdokas Merja Kyllönen (vas.) syyttää suomalaista poliittista keskustelua fasismin syleilemisestä. Hän kommentoi asiaa Ilta-Sanomien Presidentinvaalimessuilla.

Jo kampanja-avauksessaan Kyllönen sanoi, että ”fasismin syleilystä saa katsoa peiliin koko poliittinen järjestelmämme”. Kyllösen mukaan perussuomalaisten on annettu ”määritellä mistä Suomessa, suomalaisuudessa, Suomen symboleissa ja meidän identiteetissämme on kyse”. Tänään hän vastasi kysymykseen siitä, missä fasismin syleily näkyy.

Kyllönen vastasi viittaamalla itsenäisyyspäivän marsseihin ja siihen, että ”fasistisen kansanmarssin” järjestäminen sallittiin.

–Minun mielestäni se on merkki siitä, että kyllähän meillä on mopo karannut tässä suvaitsevaisuudessa, että me hyväksymme, että ihan julkisesti saadaan fasismia edistää Suomessa, Kyllönen sanoi.

Tilaisuudessa jäi epäselväksi, viittasiko Kyllönen hiljattain kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssiin vai Töölöntorilla järjestettyyn 612-kulkueeseen, jota on kutsuttu äärioikeistolaiseksi. Poliisi kertoi aiemmin, ettei voi estää uusnatsistista Vastarintaliikettä marssimasta, sillä Pirkanmaan käräjäoikeuden lakkautuspäätös ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää: Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

Kyllösen mielestä kyse on siitä, miten suhtaudutaan toisiin ihmisiin ja miten heistä puhutaan ja heitä kohtaan käyttäydytään. Kansanedustajan paikalta europarlamentaarikoksi siirtyneen Kyllösen mielestä puhetapa Euroopan parlamentissa eroaa merkittävästi puheista Suomen eduskunnassa.

–Ei olisi tullut kuulonkaan, että sellaisia ihmisvihaisia puheenvuoroja olisi käytetty Euroopan parlamentissa ilman sanktioita.

–Ylipäätänsäkin poliittisessa keskustelussa hyväksytään ja siunataan se, että voi sanoa toisesta ihmisestä mitä hyvänsä.

Kyllösen mielestä vasemmistoanarkismi ei ole sen hyväksyttävämpää, eikä itsenäisyyspäivänä ”olisi tarvinnut marssia kenenkään”. Myös natsismia ja stalinismia hän pitää yhtä pahoina.

–Mikään, missä käytetään väkivaltaa, ei ole minun mielestäni hyväksyttävää.

Kyllöseltä kysyttiin kantaa myös Helsinkiin puuhattavaan suurmoskeijaan, joka on jakanut mielipiteitä ja kuohuttanut mieliä ympäri Suomen. Kyllönen totesi, että jos hankkeen rahoitus ja tarkoitus ovat selvillä, hän ei ole uskontoja tai niiden asiallista harjoittamista vastaan.

–Mutta jos siinä on joku toisenlainen tausta, minkä takia sitä ollaan rakentamassa ja tänne rahoittamassa, niin sitten puhutaan eri asioista.

Hanketta on kritisoitu esimerkiksi epämääräisenä pidetyistä rahoituskuvioista.

Lue myös:

Kohutun alpakkagate-viestin kirjoittajan ulostulo: "Jos se söisi ilmatilaa äärioikeistolta, en tietenkään pannut pahakseni"

Ristiriitaisia tietoja alpakkagaten taustoista - Järjestäjä: "Näin ei ollut"

Suomen lippuja varastettiin Helsingissä – Poliisi tutkii anarkistien lippuroviota

Alpakkagate: Marssiko lähes 3000 suomalaista äärioikeiston riveissä? – Näin vastaa Supo

Kaikkiaan 10 kiinniottoa Helsingissä: "On harmillista, että ihmisiä kiusaavia marsseja nähdään myös Suomen 100-vuotisjuhlapäivänä"

Poliisi 612-kulkueen joukkotappelusta: ”Tilanne hallinnassa”

Jari Tervo ihmetteli uusnatseja Ylellä: ”Ikinä en olisi voinut kuvitella, että tällaista pitää kysyä”

Jopa kymmenkunta mielenosoitusta Helsingissä - Poliisi:”Neuvottelut sujuneet asiallisessa ilmapiirissä”

Huoli marssista: ”6.12.2016 yritetään varastaa propagandaan”

”Poliisi ei siirrä 612-kokoontumista pois – muita mahdoton järjestää turvallisuussyistä”