Enemmistö ihmisistä tulee saamaan koronaviruksen, arvioi Saksan liittokansleri Angela Merkel.

”60-70 prosenttia ihmisistä voi saada tartunnan, sillä ihmisillä ei ole vastustuskykyä virusta vastaan eikä mitään lääkettä ole vielä kehitetty”, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa Berliinissä, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Meidän on keskityttävä viruksen leviämisen hidastamiseen, jotta terveysjärjestelmämme ei ylikuormittuisi”, Merkel sanoi.

Aiemmin saman luvun toi esiin Bulgarian pääministeri Boiko Borisov, jonka lausunnosta kertoi Euractiv-sivusto. Borisovin mukaan arvio oli esillä EU-johtajien puhelinkokouksessa tiistai-iltana.

Saksassa on toistaiseksi todettu noin 1 300 koronavirustartuntaa ja kolme ihmistä on menehtynyt virukseen. Saksan terveysviranomaisten mukaan maassa on myös paljon tartuntoja, joista viranomaisilla ei ole suoraa tietoa.

Saksassa on peruutettu useita suuria tapahtumia ja osa maan jalkapallo-otteluista pelataan tyhjillä stadioneilla. Berliini kielsi keskiviikkona kaikki yli tuhannen ihmisen tapahtumat pääsiäiseen saakka.

Saksalaismedia ja osa poliitikoista on kuitenkin kritisoinut liittovaltion ja toisaalta paikallishallinnon passiivisuutta viruksen levitessä.

Elvytystä luvassa

Angela Merkel lupasi keskiviikon puheessaan, että EU-maat tulevat reagoimaan koronan talousvaikutuksiin.

”Uskon, että EU:n vakaus- ja kasvusopimus joustaa tarvittaessa tilanteen sitä vaatiessa”, Merkel sanoi.

EU:n vakaus- ja kasvusopimus asettaa rajoja jäsenmaiden budjettialijäämille. Esimerkiksi Italian budjetti jää tänä vuonna suurella todennäköisyydellä alijäämäiseksi, sillä maan talous on pahasti sekaisin koronaepidemian seurauksena.

Merkel vihjasi myös koko EU:n laajuisista elvytystoimenpiteistä. Hänen mukaansa mahdollinen finanssipoliittinen elvytysohjelma ”ei jäisi kiinni Saksasta”, Reuters kirjoittaa.

Otsikkoa ja juttua korjattu 12.3.2020: Merkel sanoi alkuperäisessä puheessaan, että suurin osa ihmisistä ”voi saada” tartunnan, toisin kuin artikkelissa alunperin viitattiin.

LUE SEURAAVAKSI: