Saksan hallituskriisi helpottaa liittokansleri Angela Merkelin päästyä sisäministeri Horst Seehoferin ja tämän CSU-puolueen kanssa sopuun siirtolaiskiistassaan. Deutsche Wellen mukaan Merkelin taivas ei kuitenkaan ole pilvetön, sillä toinen hallituskumppani SPD saattaa kaataa sopimuksen.

Merkelin CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU sopivat maanantaina, että Saksa ottaa käyttöön kansallisia, suljettuja kauttakulkukeskuksia, joihin ohjataan turvapaikanhakijat, jotka on jo rekisteröity johonkin muuhun EU-maahan. CSU vaati alun perin suoraan rajalta käännyttämistä sellaisissa tapauksissa, joissa henkilö on jo hakenut turvapaikkaa toisesta EU-maasta.

Erolla uhitellut Seehofer vahvisti maanantaina jatkavansa sisäministerinä ja olevansa tyytyväinen saavutettuun sopuun. Hänen mukaansa uudet keskukset lisäävät siirtolaisuuden hallintaa ja nopeuttavat palautuksia kielteisissä tapauksissa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Andrea Nahlesin mukaan SPD ei ole vielä hyväksynyt hallituskumppaneidensa sopimusta. Hänen mukaansa asia vaatii pohdintaa. SPD:llä on oma viisikohtainen siirtolaisohjelma, jossa vaaditaan lisäapua sekä siirtolaisten lähtömaihin että Välimeren EU-maihin ja toisaalta tiukempaa EU:n ulkorajojen valvontaa.

SPD vastusti CDU:n tavoin turvapaikanhakijoiden käännyttämistä suoraan rajalta. Lisäksi puolue on Bild-lehden mukaan aiemmin vastustanut ajatusta suljetuista transit-keskuksista, joiden tyyppisiä nyt ollaan perustamassa. Tämä tapahtui kuitenkin jo vuonna 2015.

Lue lisää:

Käänne Saksassa: Nyt haukutaan Horst Seehofer – Merkelin kapinallista vaaditaan eroamaan

Saksan sisäministeri uhkaa erota protestina Merkelille – vielä viimeinen neuvottelu

Hallituskumppaneilta kylmä suihku Angela Merkelille: ”Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista”

Kaatuuko EU:n suunnitelma maihinnousukeskuksista tähän? ”Rikkoisi lakeja”