Forecan meteorologi Joanna Rinne sanoo, että ensi viikon sääennusteiden epävarmuus on suurinta, mitä hän muistaa nähneensä.

”Realistisia vaihtoehtoa ovat sekä kalseus, jopa lumisade, että tämänhetkisiäkin kuumemmat helteet”, Rinne toteaa Forecan blogissa.

Forecan ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella sää on melko vaihteleva ja viileämpi kuin hellejakson aikana. Esimerkiksi Tampereella lämpötila putoaa Forecan mukaan 15 asteella, Oulussa ja Rovaniemellä lähes 20 asteella seuraavien päivien aikana.

Sen jälkeen ennuste on vaikeasti tulkittavissa.

”Ensi viikon jälkipuoli: lumisadetta vai huimaa hellettä? Ensi viikon lopulla Suomen sääherruudesta kamppailee kaksi ilmamassa-aluetta, tietokone-ennusteet eivät vielä tiedä kumpi näistä pääsee meille. Toisen mukaan meille tulisi kalseaa kesäsäätä ja Lapissa jopa lumisadetta, toisen mukaan tämänhetkisiäkin kuumemmat helteet. En muista meteorologin urani aikana montaa kertaa nähneeni näin suurta vastakkainasettelua: joko erittäin viileää, jopa kylmää, tai erittäin kuumaa. Vielä ei ole mitään keinoa kertoa, kumpi näistä toteutuu, vai toteutuuko kumpikaan”, Rinne kirjoittaa.

Sitä ennen tänä viikonloppuna tiedossa on rajuja ukkosia.

”Launtaina ukkoset painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan, sunnuntaina maan itä- ja pohjoisosaan. Etelärannikon myrskybongarit jäävät vähimmälle. Etelärannikolla lauantaina voi lähinnä sisämaassa tulla jokunen kuuro, sunnuntaiaamuna ja ehkä vielä aamupäivällä niiden riski on suurin, mutta sen jälkeen sää poutaantuu”, Rinne sanoo.